Connect with us

Svijet

OGLASIO SE LAVROV “Nema izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini”

Za sada nema izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Zapadni sponzori neprekidno podstiču kijevski režim da podigne ulog. Na licemjerne pozive sa Zapada na pregovore gledamo kako na taktičku zamku da bi se ponovo dobilo na vremenu i iscrpljenim ukrajinskim snagama obezbijedio predah i dala mogućnost da se pregrupišu, da ih ponovo snabdiju oružjem i municijom. Ali, to je put rata, a ne proces rješavanja situacije mirnim putem. Nama je to potpuno jasno – rekao je Lavrov u intervjuu za časopis Međunarodni život koji se bavi spoljnopolitičkim temama.

On je rekao i da je cilj sastanaka koji se održavaju u različitim gradovima bez prisustva Rusije da se zemlje u razvoju ubijede da podrže “formulu mira” ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Sputnjik.

– Pri tome Moskvu optužuju da ne želi da učestvuje u pregovorima, a odbacuju bilo koji argument o tome da je neophodno uzeti u obzir ključne interese Rusije. Jasno je da takav pristup ne govori o namjeri Zapada da se o nečemu dogovara sa Rusijom – naveo je Lavrov.

Na insistiranje Vašingtona da pregovori treba da se vode isključivo na osnovu uslova Ukrajinaca u Moskvi ističu da je takav pristup besmislen i predstavlja ultimatum jer nije moguće od Rusije zahtijevati da se složi sa ugrožavanjem vitalnih interesa u sferi bezbjednosti i nastavkom tiranije prema Rusima na novim teritorijama i teritorijama pod kontrolom Kijeva, dodao je on.

Lavrov je, takođe, ukazao da interesovanje zapadnih investitora za obnovu Ukrajine poslije sukoba opada kako se sukob produžava.

– Ako se pogleda u budućnost, nema ničeg radosnog za kijevske vlasti i njihove pokrovitelje. Što duže traju sukobi to investitori imaju manje želje da učestvuju u obnovi Ukrajine u postkonfliktnom periodu. Sve je slabija njihova vjera u vojne uspjehe Ukrajine i, generalno, očuvanje države u postojećim granicama i formi. A da ne govorimo o tome da je pod velikim znakom pitanja sposobnost Kijeva da servisira državni dug – istakao je šef ruske diplomatije.

Ukupna strana pomoć režimu Zelenskog za godinu dana od početka specijalne operacije premašila je 160 milijardi dolara, pri čemu na vojnu pomoć otpada 75 milijardi, naveo je Lavrov.

– Prema procjenama vašingtonske nevladine Heritidž fondacije, SAD su već izdvojile oko 113 milijardi dolara za Ukrajinu, odnosno po 900 dolara svako domaćinstvo plus još po 300 dolara na ime kamata za servisiranje dugova. Ogromne sume, posebno imajući u vidu tešku situaciju u svjetskoj privredi – zaključio je Lavrov.

Svijet

ORBAN KATEGORIČAN “Neprihvatljiva odluka o kažnjavanju Budimpešte”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je nevjerovatna i neprihvatljiva odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra plus jedan milion evra dnevno za odbranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni evropski građani”, napisao je Orban na platformi “Iks”.

Sud pravde EU saopštio je ranije danas odluku o kažnjavanju Mađarske sa 200 miliona evra jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde. Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU”, navodi se u saopštenju suda.

Portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anita Hiper rekla je da je Komisija primila k znanju odluku suda i da očekuje da će se Mađarska povinovati toj odluci.

“Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava da preduzme da bi ispunila danas donesenu presudu”, rekla je Hiperova na dnevnom brifingu u Briselu.

Portparol Evropske komisije Balaž Ujvari rekao je da će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od budžetskih izdvajanja EU toj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

NIKO NE ZNA ŠTA SE DEŠAVA SA KEJT MIDLTON! Tračevi sve glasniji

Kejt Midlton se već mjesecima liječi od karcinoma, a informacije o njenom zdravstvenom stanju su uglavnom polovične i preplavljene teorijama zavjere.

Pravilo kraljevske porodice da se u jeku skandala ne oglašava, nije učinilo da cijela situacija izgleda nešto bolje, pa tako gotovo svakodnevno postoje rasprave i tračevi o tome gdje je princeza.

Ipak, nakon različitih glasina o mjestu liječenja princeze, Kensingtonska palata je, piše HjustonHronikl, prekinula ćutanje.

Naime, kada su američki mediji objavili kako se princeza liječi u Anderson centru za rak u Hjustonu u Teksasu, pojavile su se informacije kako se princeza sprema za odmor sa Vilijamom i djecom, prenosi Entertejnment Tunajt. Na društvenim mrežama se pokrenula rasprava o tome gdje se Kejt nalazi, pa su tako neki uvjereni da je ipak u Americi, dok drugi tvrde da je sigurno sa svojom porodicom u Britaniji.

“Mislim da ova teorija o Kejt i njenom mjestu gdje se nalazi ima mnogo smisla kada prestanete da razmislite o tome”, jedan je od komentara.
Neki su, s druge strane, vjerovali da glasine možda imaju nešto istine, prenosi B92.

“Ima smisla da ona traži najbolji tretman, bez obzira gde se nalazi”, napisao je korisnik.

Hjuston Hronikl prenosi da je Kenisingtonska palata navela da informacije o mjestu liječenja princeze u SAD nisu tačne.

Predstavnici Centra za rak MD Anderson rekli su da bolnica ne može da komentariše da li je pojedinac pacijent ili ne zbog zakona o privatnosti pacijenata, prenosi Hjuston Hronikl

Dodatno je ohrabrilo ljude i to što je princ Vilijam na proslavi veterana istakao kako se princeza osjeća bolje i jako bi voljela da bude s ljudima na takvom događaju.

Nastavi čitati

Svijet

SPREMA SE HAOS U PAKISTANU! Jake monsunske kiše pogodiće 200.000 ljudi

Procjenjuje se da bi 200.000 ljudi u Pakistanu moglo da bude pogođeno predstojećom sezonom monsuna, za koju se očekuje da će donijeti obilnije kiše nego inače, upozorio je danas visoki zvaničnik UN.

Ujedinjene nacije su uz pomoć lokalnih vlasti pripremile plan za vanredne situacije za koji je izdvojeno 40 miliona dolara, rekao je novoimenovani humanitarni koordinator u Pakistanu Mohamed Jahja, prenosi AP.

Međutim, saopšteno je da kiše neće biti tako jake kao 2022. godine kada je u poplavama poginulo 1.739 ljudi, i uništeno dva miliona kuća.

Poplave te godine izazvale su štetu veću od 30 milijardi dolara.

Ove godine, Pakistan je zabilježio najvlažniji april od 1961. godine, sa više nego dvostruko većim količinama uobičajenih mjesečnih padavina.

Ranije ove nedelje, meteorolozi u Pakistanu pozvali su ljude da ostanu u zatvorenom prostoru jer je počeo treći toplotni talas u toj zemlji.

Danas je temperatura u raznim dijelovima zemlje dostigla 48 stepeni Celzijusa zbog čega su vlasti apelovale na građane da izbjegavaju nepotrebna putovanja i ostanu u zatvorenom.

Nastavi čitati

Aktuelno