Connect with us

Region

VAŠINGTON KAŽNJAVA KURTIJA! Zabranjeni sastanci sa AMERIKANCIMA

Odnosi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegove vlade sa Sjedinjenim Američkim Državama su na najnižoj tački, piše “Reporter”.

Prištinski list navodi da je razlog sve lošijih odnosa Kurtijev “nedostatak koordinacije u pitanjima koja mogu usporiti ili ugroziti napredak u primjeni sporazuma koji su dogovoreni sa Srbijom”.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen sredinom februara eksplicitno je rekao da je Americi jasno da je Kurti ne tretira kao partnera. Ovo upozorenje uslijedilo je nakon što je Kurti obećao da će raditi na rješavanju zabrinutosti SAD u vezi s mjerom centralne banke na KiM o ukidanju platnog prometa u dinarima.
“Rekao bih ako nas ne tretiraju kao partnera nećemo ni mi vladu u Prištini tretirati kao partnera”, primijetio je O’Brajen 13. februara u intervjuu za “Glas Amerike”.

Mjesec dana kasnije čini se da su odnosi SAD i samoproglašene vlade dodatno eskalirali – Vašingtonu je to jasno pa su uveli neku vrstu kazne za Kurtija.

“Reporter” navodi da je Bijela kuća odlučila da ograniči nivo saradnje i susreta zvaničnika sa Kurtijem, a prema riječima izvora, razlog za takvu restriktivnu mjeru je Kurtijevo “nekoordinisano ponašanje i djelovanje”.

Amerika smatra da Kurtijevi potezi usporavaju i ugrožavaju napredak u primjeni sporazuma, ali i zaoštravaju situaciju na sjeveru KiM.

Upravo zato je Vašington odlučio da ograniči broj sastanaka visokih američkih zvaničnika sa Kurtijem. Izvor dodaje da postoje i izuzeci od ove mjere pa neki od zvaničnika može da se sastane sa Kurtijem kada ima “jasna i neophodna naređenja” za vladu Kosova.

Iz Kurtijeve administracije su, prema nezvaničnim informacijama, demantovali da su primili bilo kakvu diplomatsku notu iz SAD. Sam Kurti je u utorak saopštio da njegova vlada ne kvari odnose sa saveznicima.

Iako Priština tvrdi da nema kaznenih mjera protiv Kurtija, čini se da one postoje i da je njihova primjena već počela.

Na to ukazuje i dvodnevni boravak u Prištini pomoćnice administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin Mek Ki. Ona se tom prilikom nije sastala sa Kurtijem, a mediji su ocijenili da to pokazuje da postoje problemi u odnosima Kurtija i američke administracije.

Tokom dvodnevne posjete Mek Ki, Kurti nije bio pozvan ni na jedan događaj kome je ona prisustvovala, a iz američke ambasade u Prištini kazali su da je ona sama birala sa kime želi da održi sastanak.

Ograničenja bilo i ranije

List “Reporter” navodi da je ovo prva kazna takve vrste za Kurtija, ali da prištinskim zvaničnicima ovakva ograničenja nisu strana. SAD su tako u novembru 2022. godine ministarki pravde Albuleni Hadžiu i drugim zvaničnicima zabranile posjetu Vašingtonu, kao kaznu za Kurtijevu odluku o registarskim tablicama.

“Smatramo da nije pravo vrijeme da ministri putuju u SAD na zvanične sastanke, s obzirom na krizu koju bi ovdje trebalo riješiti”, potvrdio je tada američki izaslanik u Prištini, Džefri Hovenijer.

Region

DNP SUSPENDOVALA PODRŠKU Vladi Milojka Spajića

Predsjedništvo Demokratske narodne partije /DNP/ jednoglasno je odlučilo da suspenduje dalju podršku Vladi crnogorskog premijera Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva, prije svega usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Spajić, iz DNP-a navode da bi to automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje podrške ovoj vladi.

“Predsjedništvo DNP–a vjeruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine”, poručili su iz DNP-a.
U vezi sa rezolucijom o Srebrenici, iz DNP-a ističu da je Crna Gora glasanjem o toj rezoluciji istovremeno proglasila genocidnim i više od 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu.

Vlada je, kako ističu, tim činom ozbiljno urušila koalicioni sporazum u kojem piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri uzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela.

“Kršenje sporazuma posebno se ogleda u narušavanju odnosa sa Srbijom i Republikom Srpskom, a istovremeno se favorizuju i unapređuju odnosi sa takozvanim Kosovom i Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda”, dodaju iz DNP-a.
Linker
Predsjedništvo DNP-a je istaklo da da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja koji su bili utvrđeni koalicionim sporazumom.

“Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP-a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Spajića za izglasavanje rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije”, rekli su iz DNP-a.

Dodaju da će njihovi poslanici nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine o zakonskim prijedlozima za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆ TVRDI “Kolektivni Zapad pripremio “SAVRŠENU OLUJU” protiv Srbije”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, povodom donošenja rezolucije o Srebrenici, suočila sa “savršenom olujom” koju je protiv nje pripremio kolektivni Zapad, ali da rezolucija nije donesena jedinstveno, kako su očekivali, jer su potcijenili Srbiju.

“Nema sumnje da smo u gotovo nemogućim uslovima uspeli da uradimo ono što je bilo najviše moguće za našu zemlju”, istakao je Vučić.

“Mi smo se suočili sa najtežom temom. Protiv nas je to bilo kao savršena oluja, jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad, dakle EU, plus ovi što nisu EU a kao da jesu, ali su još jači zaštitnici prekookeanskih interesa – Švajcarska, Norveška, San Marino, Andora, Lihtenštajn i svi ostali”, rekao je Vučić za TV Prva.

Dodao je da su tu protiv Srbije bili i Amerika, Kanada, kao i Australija i Novi Zeland.

“Imali ste kosponzore koje su najčešće primoravali, a neki su se i sami javili, poput Čilea, Ruande i nekih drugih zemalja, dakle sa različitih kontinenata. Švajcarski su hteli da kažu da je to cros-continent support, dakle da imaju podršku odsvuda i da je to normalno i oni su očekivali da će to biti gotovo jedinstveno doneta”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

MILANOVIĆ TVRDI da je Hrvatska sponzorisala rezoluciju o Srebrenici NJEMU IZA LEĐA

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske smatra da je način na koji je ta zemlja kosponzorisala rezoluciju u Srebrenici protivustavan jer je proces odrađen njemu iza leđa.

“Nisam razgovarao ni s Dodikom ni s Plenkovićem. Ja sam samo vidio da je hrvatska diplomacija u Njujorku, da su kosponzorirali rezoluciju. Mogli su jednako tako sudjelovati u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna holokaust. Drugim riječima, to su odluke koje se ne smiju po Ustavu donositi bez predsjednika Republike, to je protuustavno ponašanje, a Plenković to radi jer za njega još nema posljedica”, zaključio je predsjednik Hrevatske i dodao:

“Ovo vam govorim i zato što ste mi pitali za rezoluciju o Srebrenici, a HR je jedna od kosponzora. To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću danas, on će to vjerojatno poreći i neće odgovoriti”.
Milanović je dodao da se isto odnosi na priznanja država.

“Ne znam točno tko je priznao Kosovo, svi mi u Hrvatskoj smo bili za to, ali Vlada ne bi smjela biti jedina koja priznaje državu. Plenković sustavno, jer može, jer ima tanku većinu u Saboru, na silu interpretira Ustav i krši ga”, rekao je on.

Poručio je da je vrijeme da se u BiH počne normalno živjeti. Po njemu, otcjepljenje Republike Srpske od BiH nije moguće, “jer je Beograd protiv toga”, prenosi Večernji.hr.

Nastavi čitati

Aktuelno