Connect with us

Društvo

Vlada proglasila vanredno stanje u Semberiji

Vlada Republike Srpske, na telefonskoj sjednici zbog svinjske kuge, proglasila je vanrednu situaciju na području Semberije.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potvrdio je za “Nezavisne” da je ta odluka donesena, a osim Bijeljine, odnosi se i na opštine Lopare i Ugljevik.

Prije nego što je Vlada Republike Srpske donijela odluku, farmeri u Republici Srpskoj istakli su da se svinjska kuga nezaustavljivo širi i da su satjerani u ćošak, a jedini izlaz vidjeli su upravo u proglašenju vanrednog stanja kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Osim Vlade Republike Srpske, odluku o proglašenju vanredne situacije trebalo je da donese i Bijeljina, a to je najavio Ljubiša Petrović, gradonačelnik.

I na farmu Save Bakajlića, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice, stigao je dopis da mora uništiti dio stočnog fonda.

“Dobio sam nalaz da je afrička svinjska kuga prisutna i na mojoj farmi. Oko stotinu komada će biti eutanazirano”, priča Bakajlić, koji dalje navodi da su poljoprivredni proizvođači iz Semberije uputili zvaničan dopis Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u kome traže proglašenje vanrednog stanja. Bakajlić je ljut i na nadležne u Semberiji, prije svih na Krizni štab i gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića, jer nisu reagovali da se problem riješi.

“Gotovo cijela Semberija je pogođena. Mi kao ljudi želimo da zaštitimo jedan mali dio koji još nije pogođen. Tražili smo da predsjednik Vlade proglasi vanredno stanje, ako im je uopšte to u interesu. Ako je politika i hoće da nas pobiju, neka pobiju i nas i stoku”, poručuje Bakajlić, dodajući:

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, tvrdi da virus ekonomski potpuno uništava uzgajivače.

“Bolest je toliko opasna i nemilosrdna. Potrebne su velike i precizne mjere, a jedna od njih je potpuna izolacija, što manje kretanje, što manji transport svinja, pratiti situaciju od početka inkubacije. Tamo je na terenu pet inspektora, to je malo”, ističe Maljčić.

Prije nego što je na telefonskoj sjednici donesena odluka o proglašenju vanrednog stanja, Minić je za Nezavisne rekao da se o tome razgovaralo i ranije.

“Dobio sam zahtjeve poljoprivrednika. Ja sam na vezi 24 sata sa predstavnicima Civilne zaštite koji već dva dana čekaju u Bijeljini da gradonačelnik Petrović izda akt gdje će se postaviti punktovi, za životinjska groblja i sve ostalo”, kaže Minić.

Prema njegovim riječima, najveći problem u Bijeljini je to što gradonačelnik Ljubiša Petrović ne pristaje da se problem zajednički riješi, već slučaj politizuje.

“Ministarstvo razmišlja o proglašenju vanrednog stanja, ali to je odluka koju donosi Vlada na osnovu utvrđenih okolnosti. Ne kažem sada da će to biti danas ili sutra, i da li za cijelu Srpsku ili samo pogođeni dio, ali svakako ćemo se oglasiti o tome”, rekao je Minić, koji dodaje da se sva materijalna i tehnička sredstva moraju staviti na raspolaganje kako bi se zaustavilo širenje afričke kuge.

“Iz Gradske uprave Bijeljina nam je tek rano u ponedjeljak stigao dopis u kome priznaju da nisu u mogućnosti da sa svojim resursima izvrše sve ono što bi trebalo. To je jedan ogroman propust, ne želimo da politizujemo, već da sa lokalnom zajednicom imamo partnera kako bismo iskoordinisali sve biosigurnosne mjere koje treba da budu preduzete”, pojasnio je Minić.

A iz Bijeljine je ubrzo stigao odgovor. U ovom gradu u utorak će biti proglašena vanredna situacija, poručio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

“Na području grada Bijeljina će biti proglašena vanredna situacija zbog pojave afričke kuge svinja. Zaključno sa nedjeljom, u Bijeljini je eutanazirano 2.400 svinja, a danas se u Srednjem Magnojeviću sprovodi eutanazija na farmi sa više od 800 svinja”, rekao je Petrović, te dodao da se u ovom slučaju radi o milionskoj šteti.

“Zahtjevi za nadoknadu štete od danas (ponedjeljak) predaju se u gradskom Odjeljenju za poljoprivredu”, kazao je Petrović.

Na ovo resorni ministar Minić odgovara:

“Nije njegova obaveza ni pravo da poziva građane da počnu podnositi zahtjeve za naknadu štete njemu. To je klasična politizacija. Ima odluka Vlade iz 2019. godine da teret troškova uginuća životinja i eutanaziju od afričke kuge snosi Vlada iz Fonda solidarnosti. Mi ćemo to rješavati”, naglasio je Minić.

Podsjetimo, afrička kuga svinja potvrđena je na 64 imanja u Srpskoj. Na području Brčko distrikta registrovano je 19 imanja na kojima je otkrivena afrička kuga svinja, a eutanazirano je 355 zaraženih životinja.

Istovremeno, Kina je zabranila uvoz domaćih i divljih svinja direktno ili indirektno iz BiH i Hrvatske, a u dva saopštenja koja je objavila kineska Uprava carina se navodi da će sve domaće i divlje svinje koje uđu u Kinu biti vraćene ili uništene.

NEZAVISNE

Društvo

PROŠIRENA LISTA PROIZVODA U REPUBLICI SRPSKOJ koji će pojeftiniti, u nekim marketima od JUTROS SNIŽENI

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da je znatno proširena lista privrednih subjekata koji učestvuju u kampanji “Društveno odgovorni”, kao i spisak proizvoda koji će pojeftiniti.

Šulić je najavio da će javnosti sutra biti dostupne detaljnije informacije o kampanji u koju su se u prvom koraku uključili trgovci iz svih krajeva Republike Srpske.

“Prateći inflatorna kretanja, odlučili smo se za proširenje kampanje na proizvođače i dobavljače, te su pokrenute aktivnosti na kreiranju liste proizvoda koji će biti obuhvaćeni kampanjom, a koji će građanima biti dostupni uz znatno nižu maržu, pa čak i maržu od nula odsto koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja – od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca”, rekao je Šulić.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je u junu pokrenulo kampanju “Društveno odgovorni” u kojoj će, u svjetlu globalnih ekonomskih prilika, inflacije i rasta cijena koji pogađaju domaće tržište, trgovci pokazati gest solidarnosti i potrošačima ponuditi niz proizvoda po sniženim cijenama, odričući se dijela marže.

U pojedinim marketima i trgovinama u Banjaluci od jutros su istaknuti proizvodi koje građani mogu kupiti u okviru kampanje “Društveno odgovorni”.

Na policama se mogu naći različiti suhomesnati proizvodi po sniženim cijenama.

Resorni ministar ranije je izjavio da odgovorni proizvođači u Srpskoj snižavaju cijene prehrambenih i hemijskih proizvoda koji će biti jeftiniji i do gotovo četiri KM nego sada.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavi čitati

Društvo

DVOSTRUKO VEĆI IZVOZ! Potrebe Srbije uduplale izvoz uglja iz BiH

Izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine više nego uduplan, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Naime, tokom osam mjeseci ove godine je izvezeno uglja za 109.352.528 KM, dok je u osam mjeseci prošle godine iz BiH otišlo uglja za 54.026.344 KM.

Kako se može vidjeti u ovim podacima, skoro sav izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je otišao u Srbiju, te se može zaključiti da su velike potrebe Srbije dovele do dosta većeg izvoza ovih sirovina.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su “Nezavisnim novinama” ustupili podatke u kojima se vidi da je od 109.352.528 KM, koliko je izvezeno uglja, za 107.056.525 KM otišlo u Srbiju.

U Hrvatsku je uglja za osam mjeseci otišlo za 1.537.777 KM, dok se za zanemariv iznos novca ugalj izvozio i u Sjevernu Makedoniju, Francusku, Mađarsku, Slovačku, Crnu Goru, Albaniju, Austriju, Italiju i Njemačku.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, rekao je za “Nezavisne novine” da je opšte poznato da su potrebe Srbije za ugljem dosta velike.

“Rudnici rade ono što bi svaki menadžer radio. Ovako veliki izvoz je dobra stvar jer je očigledno da rudari, ali i uprave rudnika rade dobar posao. Prihodi su veliki i to je takođe dobra stvar. Ipak, s druge strane, vidjećemo da li će zbog toga biti problema za lokalno stanovništvo kao prošle godine. Znamo da je prošle godine bio duplo manji izvoz uglja, a ipak je pred sezonu grijanja bilo dosta problema za stanovništvo kako nabaviti ugalj”, istakao je Bečarević.

Ekonomista Igor Gavran smatra da zavisi da li je ovako veliki izvoz uglja dobar za BiH.

“Ako su osigurane dovoljne zalihe za potrebe Bosne i Hercegovine, cijene su bile visoke i riječ je samo o uglju koji se ne može koristiti za proizvodnju električne energije u domaćim termoelektranama, onda bi se ovaj izvoz mogao pozdraviti kao poslovni uspjeh i priliv novca u našu ekonomiju. Međutim, ako je riječ o tome da su se u Srbiji ranije počeli pripremati za zimu i stvarati svoje zalihe po nižim cijenama, a da će domaći kupci kod nas sada biti suočeni ili s nestašicama ili s višim cijenama, onda bi ovakvi rezultati ukupno gledano bili loši za BiH”, kaže Gavran.

Dodaje da je opšte poznato da je izvoz ruda i osnovnih sirovina iz bilo koje zemlje najgore rješenje, jer je zarada uvijek niža nego da te sirovine iskoristite u proizvodnji i preradi i onda izvezete gotov proizvod.

“Ipak, ako je riječ o uglju čija je isključiva namjena ogrev, onda je prije svega bitno osigurati domaće tržište po povoljnim cijenama, a višak izvesti po višim i tako balansirati javni interes i interes kompanije”, pojasnio je Gavran.

Nastavi čitati

Društvo

NAJVEĆI PROJEKAT OVE VRSTE U BIH! U Goraždu se gradi pet solarnih eletrana

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je na posljednjoj sjednici dala saglasnost o dodjeli koncesije putem samoinicijativne ponude za izgradnju solarnih elektrana na lokacijama FNE Jahorina, Jahorina 1, FNE Jahorina 2 , FNE Vranovina i vjetroelektrane na lokaciji Kacelj.
Ovom odlukom resornom ministarstvu data je mogućnost za izdavanje lokacija za izgradnju solarnih elektrana, a svi zainteresovani subjekti svoje samoinicijativne prijedloge za dodjelu koncesija, mogu dostaviti na adresu ministarstva.

Resorni ministar Zijad Briga rekao je da je u martu stigla ponuda privrednog subjekta iz inostranstva u kojoj je uz detaljne elaborate iskazana namjera za gradnju više solarnih elektrana te jedne vjetroelektrane.

Briga je dodao da bi to trebao biti najveći projekat ove vrste na prostoru BiH kapaciteta preko 800 MWH, a poređenja radi, naveo je da je kapacitet HE Višegrad maksimalno 350 MWH godišnje.

“Ono što je bitno za BPK Goražde jeste da bi nakon završetka ovog projekta prihodi kantona po osnovu koncesija bili značajano uvećani, što bi u dobroj mjeri riješilo finansijske probleme koje kanton ima. Recimo, kada je Vlada BPK donijela ovu odluku, na Sokocu je potpisan ugovor sa jednom njemačkom kompanijom, a kako je zvanično objavljeno, koncesiona naknada općini Sokolac samo od jedne solarne elektrane trebala bi iznositi oko 800.000 KM godišnje” pojasnio je Briga.

Vlada BPK je ovom odlukom dala mogućnost Komisiji za koncesije da započne pregovore s preduzećem koje je već zainteresovano, a u međuvremenu i dalje stoji mogućnost da se jave i svi ostali koji su zainteresovani, prenosi solarno.net. Solarno.net

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika7 dana ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno