Connect with us

Društvo

ZA SVE KOJI NISU SIGURNI, ovo su pravila KRUŽNOG TOKA! Spoljašnja traka ima prednost

Kružni tokovi kod nas su uglavnom predstavljeni znakom “ukrštanje sa putem sa pravom prvenstva”, odnosno znakom obrnuti trougao.
Ako nema saobraćajnih znakova, onda važi standardno saobraćajno pravilo kao na svakoj drugoj raskrsnici, tj. pravilo desne strane.

U ovom slučaju, prednost ima vozilo koje dolazi s desne strane (u odnosu na onoga ko se već nalazi u kružnom toku)! To je, na primjer, pravilo koje važi u Grčkoj jer njihovi kružni tokovi nisu obilježeni saobraćajnim znakovima.

Pravilo u kružnom toku s jednom trakom vrlo je jednostavno. Prilagodite brzinu i pogledajte lijevo prije nego što uđete u kružni tok. Znajte da vozila koja se već kreću u kružnom toku imaju prednost u odnosu na ona koja se tek uključuju. Nemojte zaboraviti da uključite pokazivač pravca kada se isključujete iz kružnog toka. Ne morate da usporavate ili stanete da biste izašli iz kružnog toka. Jedini izuzeci su kada su pješaci na pješačkom prelazu ili ako se približava vozilo Hitne pomoći, koje ste uvijek u obavezi da propustite!
Pravila su slična i kod kružnih tokova sa više traka, s tim što kretanje zavisi od horizontalne i vertikalne signalizacije, odnosno znakova. Prednost i ovdje uvijek imaju vozila koja se kreću unutar kružnog toka. Jedno pravilo se kod nas često krši, jer vozači iz unutrašnje trake ne propuštaju one iz spoljašnje! Vozač iz unutrašnje trake (bliže ostrvu) mora da propusti vozača iz spoljne trake kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dvije trake, i to uz obavezno davanje žmigavca. Potpuno isto kao da voze na običnom putu sa dvije ili tri trake.

Zapamtite – vozila koja se kreću u spoljašnoj traci imaju prednost! Sigurno se pitate šta onda raditi ako je gužva u spoljašnoj traci, pa nije moguće da se isključite. Možete da napravite još jedan pun krug oko ostrva (što je vrlo rijetka opcija) ili da sačekate u unutrašnjoj traci dok se ne ispune uslovi za prestrojavanje.

Kružni tokovi sa više traka bi na ulazu trebalo da imaju znak za prestrojavanje, pa morate unaprijed odlučiti kojom trakom ćete se kretati, odnosno gdje ćete se isključiti sa kružnog toka. Međutim, svi smo mi svjedoci da to u praksi ne funkcioniše baš ovako, jer se često dešava da se neko vozi spoljašnom trakom sve vrijeme iako se isključuje na trećem ili četvrtom izlazu.

Veoma je važan izbor prave trake, zato logično razmislite gdje treba da se isključite sa kružnog toka još prije nego što u njega uđete – ukoliko izlazite na prvom isključenju, trebalo bi da u kružni tok uđete desnom trakom i pratite spoljašnju traku kružnog toka do isključenja.

Ukoliko izlazite na posljednjem isključenju, trebalo bi iz lijeve trake ući u unutrašnju traku kružnog toka i zatim se prestrojiti na vrijeme pred izlazak. Svako ko se vozio beogradskom Slavijom zna da nisu baš sva ova “školska pravila” lako primjenljiva na licu mjesta, jer iako vi znate pravila, morate stalno gledati i šta rade drugi vozači oko vas.

Kod nas je, nažalost, česta praksa da se pokazivač pravca (žmigavac) rijetko koristi u kružnom toku. A njega treba koristiti obavezno i pri izlasku iz kružnog toka i pri prestrojavanju iz trake u traku. Tako ćete drugim vozačima pružiti mogućnost da blagovremeno odreaguju kako treba jer će znati šta da očekuju od vas i koje su vaše namjere. Ako je saobraćajni policajac na kružnom toku i reguliše saobraćaj, onda isključivo treba slijediti i primjenjivati njegove instrukcije, odnosno naredbe.

Gdje god da putujete i koliko god da ste sigurni u svoje vozačke vještine, nije naodmet da se podsjetite ključnih pravila, naročito na mjestima gdje su čukanja, zastoji i zbunjenost vožača česti. Posebno je poželjno, ukoliko putujete u inostranstvo, da se informišete o saobraćajnim pravilima koja važe u toj zemlji. Poznato vam je da se negdje vozi lijevom stranom (ne samo u Velikoj Britaniji, već i na Malti, Kipru…), pa su i pravila vožnje u kružnom toku drugačija!

Društvo

OBEĆANA PODRŠKA: Ministri posjetili PRETUČENU POVRATNICU Ljeposavu Petković

Ljeposavu Petković, povratnicu u Stošnicu kod Vozuće, koju su u porodičnoj kući pretukla dva nepoznata lica, danas su posjetili ministri Zeničko-dobojskog kantona koji su osudili napad i poručili da kantonalna Vlada ima nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, a posebno nad povratnicima.

“Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona osudili su napad, rekavši da su došli ne samo da pruže moralnu, nego i materijalnu i svaku drugu podršku”, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija rekao je da će Vlada obaviti razgovore sa lokalnim vlastima u Zavidovićima kako bi povratnicima bila pružena maksimalna podrška, najavivši da će resorno ministarstvo u Vladi Zeničko-dobojskog kantona odobriti konkretnu pomoć napadnutoj povratnici.

Srpsku povratnicu posjetili su i ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović i ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica, te komesar Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić.

Gazić je rekao da službenici Uprave policije preduzimaju intenzivne radnje kako bi bili pronađeni izvršioci krivičnog djela, najavljujući pojačane preventivne mjere.

“Istraga ide svojim tokom. Preduzimamo sve neophodne mjere i radnje da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela”, rekao je Gazić, prenosi Srna.

Srpska povratnica Ljeposava Petković (77) pretučena je u noći sa srijede na četvrtak u porodičnoj kući u Stošnici kod Vozuće nakon što su joj dva lica sjekirom provalila u kuću i prijetila da će je ubiti.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra znatno toplije i BEZ PADAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se od sredine dana očekuje postepeno razvedravanje od zapada, uz temperaturu vazduha do 10 stepeni Celzijusovih.
Ujutro će biti djelimično oblačno i hladno uz mraz, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, a uveče u višim predjelima u centralnom pojasu umjeren južni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od minus pet do minus jedan, na jugu do tri, u višim predjelima od minus osam, a dnevna od nula do pet, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

U Republici Srpkoj i FBiH danas u većini predjela preovladava pretežno sunčano vrijeme, a po kotlinama, na istoku i sjeveroistoku je bilo je magle ili niske oblačnosti, podaci su Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus osam, Kalinovik minus jedan, Sokolac nula, Mrakovica jedan, Mrkonjić Grad dva, Gacko, Kneževo, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica i Han Pijesak tri, Bijeljina, Višegrad, Novi Grad, Rudo i Srbac četiri, Zvornik, Ribnik i Foča pet, Banjaluka i Doboj šest, Mostar, Bileća i Čemerno devet, Neum 10 i Trebinje 11 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DESET POLICAJACA U SRPSKOJ DOBILO OTKAZ! Riječ je o težim povredama radne dužnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je od 1. januara do 10. novembra zbog teže povrede radne dužnosti izreklo deset disiplinskih mjera prestanak radnog odnosa, a suspendovano je 47 pripadnika od kojih 42 policajca i pet državnih službenika, izjavio je načelnik Uprave MUP-a za policijsko obrazovanje Mile Šikman.
On je tokom okruglog stola na temu “Sistem integriteta kao faktor suprostavljanja korupciji” u Banjaluci rekao da je tokom prethodne godine izrečeno ukupno 12 disciplinskih mjera prestanka radnog odnosa, a tokom 2021. godine sedam.

“Pozivamo sve građane koji imaju saznanja o negativnim ponašanjima naših radnika, o svim pojavama za koje smatraju da imaju obilježje korupcije, da to prijave. Sve prijave građana će biti na adekvatan način zaprimljene i procesuirane i MUP će sigurno raditi na utvrđivanju odgovornosti svih svojih pripadnika, istakao je Šikman, prenosi Srna.

On je naveo da je okrugli sto povodom obilježavanja 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i 20 godina od usvajanja Konvencije UN protiv korucije organizovan s ciljem ukazivanja značajne povezanosti između suzbijanja ove negativne pojave, bezbjednosti i razvoja društva.

“Polazimo od toga da je borba protiv korupcije odgovornost i obaveza svih aktera u društvu uključujući vladine zvaničnike, državne i policijske službenike, medije, civilni sektor, opštu javnost, naravno građane u cjelini, jer samo svi zajednički, svako u okvirima i granicama svog djelovanja možemo izraditi društvo otpornije na korupciju”, rekao je Šikman.

On je naveo da MUP Republike Srpske u kontinuitetu od 2006. godine radi na izgradnji ovog integriteta, a 2015. godine je usvojilo prvi plan integriteta kojim je tad bio prva institucija u BiH koja je uvela integritet kao sistemski način borbe protiv korupcije.

“Integritet podrazumijeva stvaranje otportnosti institucije, kroz jačanje kadrovskih resursa i umanjivanje mogućnosti i sprečavanje da se kao negativna pojava uopšte i desi”, naglasio je Šikman.

On je istakao da pripadnici MUP-a Republike Srpske integritet izgrađuju i kroz najmađi kadar uvođenjem posebnog predmeta policijski integritet za kadete Policijske akademije i učenike Srednje škole unutraših poslova, saopšteno je iz MUP-a.

Šikman je naveo da MUP Republike Srpske u svom sastavu ima Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, te da je jedina policijska agencija u BiH koja ima profesionalizovan postupak profesionalne displiplinske komisije koja poptuno nezavisno vodi postupke za povredu radne discipline.

“Displinski postupci se ne vode samo protiv policijskih službenika opšte nadležnosti, već obuhvata i policijske službenike kriminalističke policije, ali i policijske službenike koji su bili veoma visoko pozicionirani”, izjavio je Šikman.

Nastavi čitati

Aktuelno