Connect with us

Društvo

EKOLOŠKI PROBLEM BEZ RJEŠENJA Obećanja, sastanci, najave – dok OTPAD PREKRIVA DRINU kod Višegrada (FOTO/VIDEO)

Ogromna količina plutajućeg otpada na rijeci Drini kod Višegrada ponovo se našla u žiži javnosti kada su brojni svjetski mediji prenijeli vijest o smeću sa šokantnim fotografijama i video snimcima.

Aktivisti za životnu sredinu iz Višegrada upozoravaju da bi stanje bilo puno bolje da se poštuje važeća Strategija upravljanja otpadom u RS, a iz Vlade RS ukazuju na činjenicu da ovo smeće nije isključivo problem Republike Srpske i BiH već i susjednih država.

Najdeblji kraj izvlači opština Višegrad, dok nadležni iz Srbije i Crne Gore, odakle se takođe smeće slijeva u Drinu, godinama žmure na ovaj ekološki problem.

Neadekvatno odlaganje otpada, divlje deponije i odsustvo vaspitanja i ekološke svijesti svakodnevno donose sve više smeća, posebno kada su velike padavine i porast vodostaja. Smeće se skuplja na mreži (lančanici) na Drinskom jezeru uzvodno od Hidroelektrane Višegrad. I sada, kao i prethodnih godina, radnici ovog postrojenja, u skladu sa mogućnostima vade smeće iz rijeke i odvoze ga na deponiju kako ne bi došlo do veće katastrofe.

Iz Vlade RS za Mondo tvrde da su svjesni ovog problema, te da su pozivali na sastanke sa nadležnima iz susjednih država nakon čega su imenovane stručne komisije, ali da je pandemija koronavirusa spriječila „ispunjenje svih ciljeva“.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske problem plutajućeg otpada na rijeci Drini koji se sakuplja ispred HE Višegrad, je prepoznalo i u strateško-planskim dokumentima (Strategija upravljanja otpadom 2017-2026, Republički plan upravljanja otpadom 2019-2029), kao mjesto većeg zagađenja životne sredine tzv. „crnu tačku“. Izvor navedenog problema, nije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, već u susjednim državama, Republici Srbiji i Crnoj Gori, odakle navedeni otpad dolazi vodenim tokovima koji su u slivu rijeke Drine”, kažu u ministarstvu.

Koliko otpada se nakupi kod hidroelektrana u RS?
U Strategiji upravljanja otpadom 2017-2026. godine problem plutajućeg otpada kod HE Višegrad naveden je kao jedna od “crnih tačaka” u RS, zajedno sa HE Bočac, uzvodno od Banjaluke.

Otpad na Vrbasu iznad HE Bočac se sakuplja pomoću mreže za koju postoje tačni podac o količini smeća: ovdje se godišnje sakupi i sortira oko 10.000 m3 otpada sastava: 60% drvo niske kalorične vrijednosti (6.000 m3), 35% plastična ambalaža (3.500 m3) i 5% razni otpad (500 m3).

Ostali neiskoristivi plutajući otpad, ukoličini od oko 100 m3, se deponuje u Mrkonjić Gradu. Slična situacija je i na HE Višegrad gdje se godišnje sakupi oko 1.500 tona plutajućeg otpada koji se deponuje.

U nekoliko navrata, na inicijativu ovog Ministarstva održani su sastanci sa predstavnicima Srbije i Crne Gore i predstavnicima opština koje gravitiraju slivnom području Drine (Plav, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj, Rudo i Višegrad), a u Višegradu u aprilu 2019. godine održan je i trilateralni sastanak tadašnjih ministara nadležnih za zaštitu životne sredine nakon čega je formirana mješovita stručna komisija sa ciljem obilaska terena i identifikovanja divljih deponija i stanja plutajućeg otpada na Drini i Limu i za konačno rješavanje problema plutajućeg otpada. Ciljevi nisu ispunjeni zbog korone.

Dodaju da je posljednji sastanak o ovoj temi sa nadležnima iz Srbije i Crne Gore održan prije dvije godine usljed pucanja lančanice (mreže koja drži otpad) pred akumulacijom HE Višegrad. Plutajući otpad se i dalje gomila na istom mjestu, a iz Vlade još nisu preciziali koji su naredni koraci koji će se preduzeti.

“Utvrđeno je da otpad potiče od deponije Stanjevina na obali Lima na ulazu u Prijepolje na magistralnom putu ka Crnoj Gori. (Prema informacijama sa kojima raspolaže ovo Ministarstvo, u međuvremenu deponija Stanjevina je sanirana. Za rješavanje problema uklanjanja otpada iz akumulacije HE Višegrad, Republika Srbija je pružila tehničku pomoć. ) Osim ministara, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih nadležnih institucija iz sve tri zemlje”, navode u ministarstvu.

Na sastanku su razmotreni problemi i uzroci koji potiču od neadekvatnog upravljanja otpadom, divljih deponija, u slivu uzvodno od akumulacije HE Višegrad, usljed čega je ugroženo funkcionisanje hidroelektrane.

Donesen je zaključak o formiranju radne grupe koja će se baviti problemom rješavanja plutajućeg otpada, ali…

“Kako je bilo došlo do stagnacije u rješavanju ovog problema, a osim sanacije deponije Stanjevina, nisu otklonjeni uzroci koji do njega dovode, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je ponovo zahtjevalo od nadležnih institucija u Srbiji i Crnoj Gori da se hitno nastave aktivnosti formiranih radnih tijela i da se intenziviraju sve mjere za trajno riješavanje problema plutajućeg otpada u slivu Drine”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Napominju da su neosnovane optužbe ekoloških aktivista da organi u Republici Srpskoj nisu uradili ništa po pitanju ovog problema.

“Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u skladu sa svojim nadležnostima, finansira dio aktivnosti na uklanjanju plutajućeg otpada.Rješavanje problema plutajućeg otpada je borba sa posljedicama neadekvatnog upravljanja otpadom za koje su nadležne jedinice lokalne samouprave”, dodaju u resornom ministarstvu.

Brod iz Njemačke dolazio da čisti smeće
Dejan Furtula, predsjednik Udruženja “Eko Centar” iz Višegrada u razgovoru za Mondo je rekao da se nada da je ovo posljednja godina u kojoj gledamo ove nemile scene.

“Opština Višegrad već duži period radi na pronalaženju načina da se sanira gradska deponija, dok HE na Drini redovno uklanja otpad koji svakim danom dolazi iz gradova u gornjem slivu rijeke Drine. Što se tiče nadležnih institucija, imamo dogovor da u narednom periodu krenemo u akciju otkrivanja divljih deponija na obalama rijeka pa posle utvrđenog plana krećemo u saniranje istih”, kaže on.

Napominje da sve što ekološki aktivisti traže od nadležnih organa jeste realizovanje pomenute Strategije za saniranje otpada 2017-2026.

“Prije dvije godine kada je bilo mnogo više otpada nego sada takođe smo snimili nekoliko reportaža za svjetske medije i ove ružne slike sa Drine su obišle svijet. Tako je i došao specijalizovani brod za skupljanje plastike iz Njemačke, a tada su se uključile i državne institucije. Ono na šta mi pozivamo ministartvo jeste na realizaciju, odnosno postupanje po pomenutoj Strategiji upravljanja otpadom”.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i znatno hladnije, snijeg u brdsko-planinskim predjelima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje oblačno i znatno hladnije vrijeme sa kišom, dok će u brdsko-planinskim predjelima padati susnježica i snijeg, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača.

Na jugu će biti toplije, uz jaču kišu i pljuskove, dok će krajem dana padavine oslabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, a na planinama na zapadu ponegdje jak.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest, na jugu do 12, a u višim predjelima od minus jedan, dok će maksimalna biti od pet do 11, na jugu do 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DANAS NAGLA PROMJENA! Prije podne ljeto, a popodne ZIMA!

Hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je pojačan vjetar. U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas izgledni su udari vjetra od 60 do 80 km/h.

“Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!”, saopćeno je iz FHMZ-a.
Jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Nastavi čitati

Društvo

ZEMLJOTRES KOD MOSTARA! Kratko ali jako

BiH je pogodio zemljotres.

Kako se navodi na stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je bio u blizini Mostara.

“Kratko, ali jako”, “Jako je zatreslo”, neki su od komentara na stranici EMSC-a.

Nastavi čitati

Aktuelno