Connect with us

Politika

GORICA DODIK DOBILA SPOR PROTIV TRIŠIĆA! BN treba da joj isplati odštetu u iznosu od 6000 KM

Osnovni sud u Bijeljini donio je presudu po kojoj je odbačen zahtjev direktora i vlasnika “BN“ Vladimira Trišića da mu Gorica Dodik, na ime umanjenog ugleda, isplati 6.000 KM.

U presudi Osnovnog suda Bijeljina od 10. maja 2024. godine je navedeno sljedeće:

“Odbija se u cjelosti tužbeni zahtjev tužioca kao neosnovan a koji glasi:

‘Obavezuje se tužena Gorica Dodik da tužiocu Trišić Vladimiru isplati novčani iznos od 6.000 KM na ime umanjenog ugleda tužioca zbog objave fotografije istog na njenom zvaničnom Twitter nalogu uz opis ‘Hitler i njegov sluga’, te da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka, a sve u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom mjera prinudnog izvršenja.

Obavezuje se tužilac da tuženoj naknadi troškove ovog postupka u iznosu od 1.160 KM a sve u roku od 30 dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom mjera prinudnog izvršenja.”

Politika

BORENOVIĆ TVRDI “Amidžić je odobrio sredstva za izbore PREMA ŠMITOVIM INSTRUKCIJAMA”

Dodik i SNSD se pokušavaju izvlačiti na opoziciju, što je krajnje apsurdno, ali ostaje činjenica da su po ko zna koji put sve slagali i “zahvaljujući“ njima ide se na izbore po Šmitovom zakonu.

Poručio je ovo lider PDP, Branislav Borenović, komentarišući izjavu predsjednika SNSD Milorada Dodika da će stranke vladajuće koalicije izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH, čije izmjene je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, i da je to “pod moranje“.

– Zahvaljujući Srđanu Amidžiću, generalnom sekretaru SNSD i ministru finansija u Savjetu ministara BiH, odobrena su sredstva za izbore, po Šmitovim instrukcijama. Direktno je on odobrio sredstva CIK za izbore koje su kasnije kao htjeli da bojkotuju. Pa njihova priča nije ni za malu djecu! Slobodno se može reći da su ove izbore raspisali tandem Dodik i Šmit – rekao je predsjednik PDP.

Borenović kaže da Amidžić ima dva lica, jedno u Banjaluci, drugo u Sarajevu, što je tipično za SNSD.

– U Banjaluci je generalni sekretar SNSD koji proziva opoziciju zbog izlaska na izbore, a u Sarajevu je ministar finansija koji prebacuje novac CIK za izbore po Šmitovom nametnutom zakonu. Podvojena politička ličnost koja nema ni obraza, ni karaktera. Pravi učenik svog šefa – rekao je Borenović.

“Dodik pravi od sebe karikaturu”
Kaže da SNSD danima pravi predstavu i “vadi“ se na opoziciju, a u suštini prikrivaju svoj kukavičluk.

– Pozvao sam i juče Dodika da spriječi izbore ako je faca, ako ima petlje. Ima svu vlast u ovoj zemlji: na nivou BiH može da odloži izbore, u Republici Srpskoj može da svim institucijama da nalog da ih spriječi.

Mogu, kao što je najavljivao, članovi lokalnih izbornih komisija podnijeti ostavke, svakako su većinski iz SNSD.

Niti jedan to nije uradio. Kakva je ovo farsa? Ko više nasjeda na njegove prevare i laži u kojima se toliko zavrtio da više ni sam ne zna gdje udara. A štetu od njihove politike trpi Republika Srpska – kaže Borenović.

Komentarišući optužbe za izdaju, u čemu, kako Dodik kaže, prednjači PDP, Borenović kaže da je to toliko izlizana priča, da svaki put kada tako nešto izgovori, Dodik pravi od sebe karikaturu.

– Međutim, s druge strane, ne čudi me što je baš njemu svaka druga o izdaji. Svako priča o onome u čemu je najvještiji – poručio je Borenović.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Politika

SNSD ĆE IPAK NA IZBORE? Pristali na “Šmitove uslove”

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je vladajuća koalicija, imajući u vidu izazove, danas dogovorila da stranke donesu pojedinačne odluke o izlasku na lokalne izbore u oktobru.

“Ovo je odluka pod moranje jer znamo za scenario da su se međunarodni faktor i opozicija dogovorili da sprovedu izbore, a taj scenario ćemo im spriječiti našim izlaskom na izbore”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije.

On je istakao da ne žele da dozvole opoziciji da rasturi Republiku Srpsku do kraja.

“Nećemo dozvoliti da se skrnavi Srpska”, rekao je Dodik i dodao da će ova koalicija pokazati da će dobiti izbore i najavio njihov odličan rezultat.

Dodik je istakao da je opozicija juče, nepojavljivanjem na sastanku predstavnika političkih partija sa sjedištem u Srpskoj, koje imaju poslanike u parlamentu i odbornike u skupštinama gradova, poručila da je njihov stav da žele izaći na izbore.

Nastavi čitati

Politika

NADAM SE DA REZOLUCIJA O SREBRENICI NEĆE BITI USVOJENA: UN najgore mjesto za glasanje o tome

Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof rekao je danas da se nada da rezolucija o genocidu u Srebrenici neće biti usvojena, navodeći da su Ujedinjene nacije najgore mjesto za glasanje o tom pitanju jer je riječ o “političkom glasanju, a ne istorijskoj analizi”.

Zurof je u intervjuu za Tanjug istakao da bi izglasavanje takve rezolucije bilo loše za Balkan i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid.

“Definicija genocida jeste namjera da se izbriše, da se potpuno ukloni nacija, zemlja ili određena etnička grupa. Kako možemo da zločin u Srebrenici nazovemo genocidom, ako su srpske trupe dopustile da 25.000 od 33.000 ljudi koji su bili u Srebrenici ode kući bez da ih povrede na bilo koji način?”, ukazao je Zurof, prenosi Euronews Srbija.

On je napomenuo da nije svaki ratni zločin genocid, kao i da je taj termin zbog Holokausta u Drugom svjetskom ratu postao “zlatni standard tragedije” za sve koji žele zbog svoje tragedije da dobiju “više finansijske podrške”.

Zurof, poznat kao “lovac na naciste”, ocijenio je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija najgore mjesto za glasanje o pitanju Srebrenice “zato što je to političko glasanje, a ne analiza istorijskog događaja”.

“Nijemci uvijek žele da podijele krivicu”

Govoreći o podršci Njemačke za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Zurof je ocijenio da je za tu državu rezolucija povoljna jer “Nijemci, naravno, uvijek žele da podijele krivicu”.

“Dakle, ovo je jedna farsa, ovo je potpuna farsa. Ako je Srebrenica genocid, ko zna koji drugi incidenti koji nisu genocid će doći u UN gdje će biti traženo da se predstave kao genocid”, upozorio je Zurof i ukazao da postoji opasnost da značenje riječi genocid bude razvodnjeno i da izgubi svoj smisao.

Zurof je podsjetio da se ovakvom rezolucijom krši i Dejtonski sporazum.

“Dejtonski sporazum je rekao da sva tri entiteta u Republici Srpskoj moraju da se slože o ovakvom koraku, a do ovoga nije došlo, ovo je bila nezavisna inicijativa od strane Bošnjaka muslimana. Oni su povrijedili Dejtonski sporazum i žele da dobiju nagradu”, kazao je Zurof.

Upitan o tome da li rezolucija o Srebrenici može da poboljša odnose naroda na zapadnom Balkanu, Zurof je ocijenio da će se desiti suprotno.

“Imaće potpuno suprotan efekat. Ovo je loše za Balkan, ovo je loše za istoriju, ovo je loše za, rekao bih, mirovni poredak cijelog svijeta. Ako je sve genocid, to znači da ništa nije genocid”, zaključio je Zurof.

Nastavi čitati

Aktuelno