Connect with us

Društvo

Građani umorni i od politike i loših kandidata

Građani su umorni od politike i loših kandidata, kažu poznavaoci političkih prilika u BiH, komentarišući činjenicu da je na prijevremenim izborima u šest lokalnih zajednica, a koji su održani u nedjelju, 5. februara, tek trećina birača iskoristila svoje pravo glasa.

Podsjetimo, od gotovo 310.000 građana Zvornika, Bratunca, Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Vogošće, koji su imali mogućnost da biraju ljude koji će voditi njihov grad/opštinu, na izborima se pojavilo tek nešto više od 88.000.

Međutim, da stvar bude gora, u pojedinim gradovima, građani nisu ni imali mogućnost izbora, jer je na izbornoj listi bio samo jedan kandidat, što nažalost, nije rijetko kada je u pitanju BiH.

Ovaj slučaj, sada se desio u Zvorniku. Bojan Ivanović, kandidat SNSD-a, postao je novi gradonačelnik zahvaljujući 15.305 glasova, što je podrška od 100 odsto, jer je na izbore izašlo svega 15.367 građana (62 glasa su bila nevažeća), od mogućih 53.830 sa pravom glasa.

Navedeno znači da ni 30 odsto Zvorničana nije izašlo na izbore. Pobjeda Ivanovića znala se unaprijed, jer je zbog odluke opozicije da neće predložiti izazivača bio jedini kandidat na izborima.

Izostanak opozicije na izborima u Zvorniku samo je još jedna “kap u moru opozicione propasti”, smatraju sagovornici “Nezavisnih novina”.

“Smatram da je bar jedna partija iz opozicionih redova morala kandidovati svog čovjeka za gradonačelnika. Bez obzira na to da li bi taj kandidat osvojio pet ili 55% glasova, njihov zadatak je da građanima nude alternativu”, kaže politikolog Stefan Ličina, naglašavajući da su predizborni izgovori opozicije da neće imati kandidata u Zvorniku “zbog nemogućnosti održavanja fer i poštenih izbora po trenutnim izbornim pravilima”, potpuno besmisleni i neopravdani.

“Prvo, niko nam ne garantuje da će se lokalni izbori 2024. godine održati po nekom novom izbornom zakonu. To nam otvara novo pitanje: Hoće li opozicija i za godinu i po, ako se Izborni zakon ne promijeni, ići u bojkot izbora? Gubi li onda izborni proces smisao, ako u svim opštinama i gradovima imamo samo po jednog kandidata? Ja mislim da gubi. Takođe, kakvu izlaznost da očekujemo kad ne postoji konkurencija i ne postoji prag izlaznosti upisanih birača za uspješnost izbora”, pita Ličina.

U Srebreniku, Vogošći i Bratuncu na listi su bila samo dva kandidata. I tamo je izlaznost, baš kao i u Tuzli i Bihaću, bila poražavajuća.

“U FBiH izlaznost je zaista vrlo niska u sve četiri lokalne zajednice, pa su neki načelnici i gradonačelnici izabrani sa svega 12-15 odsto stvarne podrške. Čini se da je došlo do zasićenja i da građani sve više uviđaju da nemaju izbor, nego samo privid izbora, a da se suštinski ništa ne mijenja bez obzira na ‘izbornog pobjednika'”, kaže Ličina za “Nezavisne novine”.

Da su se građani umorili od politike, stava je i komunikolog Mladen Bubonjić.

“Ovdje je stvorena atmosfera da se politika bavi ljudima, a ne ljudi politikom”, smatra Bubonjić.

Prema njegovim riječima, jasno je da je opozicija u Srpskoj, uslovno rečeno, u slobodnom padu, jer pljušte međusobne optužbe, krivične prijave, kao i da nemaju jakog lidera koji bi ih mogao ujediniti.

U takvom stanju, pred njima je dosad najveći ispit, a to je opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

Može li se opozicija do tada pregrupisati?

“Oni se definitivno moraju mobilisati pred tu ‘odsutnu bitku’ u Bijeljini. To im je ‘posljednji bastion’, jer je, prema mišljenju nekih, Banjaluka odnosno Draško Stanivuković, već prešao na ‘drugu stranu'”, kaže Bubonjić.

Ali, prema trenutnoj situaciji, on nije optimista da će “mobilizacija” uspjeti.

“Uzevši u obzir politički momentum, kao i trenutno stanje u opozicionim redovima, u kombinaciji ‘simpatijama’ glasača, velika je vjerovatnoća da neće proći dobro na izborima”, zaključio je Bubonjić za “Nezavisne novine”.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa pljuskovima kao i prethodnih dana

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će preovladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz dnevnu temperaturu vazduha do 29 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje, a od sredine dana promjenljivo oblačno sa pljuskovima na zapadu i jugoistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U poslijepodnevnim i večernjim časovima nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima širiće se ka sjeveru, ponegdje su moguće i lokalne nepogode uz pojavu grada, a u Hercegovini suvo i sunčano uz mjestimične kratkotrajne pljuskove.

Jutarnja temperatura vazduha biće od devet do 15, u višim krajevima od šest, a dnevna od 23 do 29, u višim krajevima od 18 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab do umjeren vjetar, u Hercegovini i na jugozapadu južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Nastavi čitati

Društvo

VIKEND DONOSI KOLONE! Gužve na tri granična prelaza

Na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila u saobraćaju na ulazu u BiH.

Na ostalim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Frekvencija vozila na putevima je pojačana pa vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Nastavi čitati

Društvo

RAST VRŠNJAČKOG NASILJA ZA 27 ODSTO: Pet školaraca zadobilo teške povrede, jednog vršnjaci seksualno uznemiravali

U posljednjih pet godina bilježi se konstantan rast vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj, a samo u prošloj godini evidentiran je 61 slučaj, što je porast od preko 27 odsto u odnosu na godinu ranije.

Među maloljetnim žrtvama, 37 su bili učenici osnovne i 38 srednje škole.

Prema podacima MUP-a RS, prilikom vršnjačkog nasilja je pet maloljetnika zadobilo teže, a 47 lakše povrede, dok je 13 maloljetnika pretrpjelo psihičku bol. Pored toga, jedan maloljetnik je seksualno uznemiravan.

“U 2023. godini kao posljedica fizičkog nasilja, izvršena su 34 krivična djela što je porast od oko 26 odsto, a koja su počinila 48 maloljetnika nad svojih 40 vršnjaka. Tu spadaju pet krivičnih djela teška tjelesna povreda, 17 tjelesnih povreda, dva nasilnička ponašanja, jedno polno nasilje i devet ostalih krivičnih djela”, navodi se u izvještaju MUP-a RS za prošlu godinu.

Vršnjačko nasilje su počinila 92 maloljetnika (više za 24,3%), od kojih su 83 dječaka i devet djevojčica. Nasilje je izvršeno nad 75 vršnjaka (više za 25%), od kojih je 58 muškog i 17 ženskog pola.

“Povećanje prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u zadnjih pet godina je rezultat rada policije kroz preventivne kampanje koje su usmjerene na prevenciju društveno neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja i promociju pozitivnih stilova života mladih, koje MUP sprovodi u saradnji sa drugim subjektima u čijoj je nadležnosti zaštita djece i mladih, kao i samostalno”, ocjenjuju iz MUP-a RS.

Nastavi čitati

Aktuelno