Connect with us

Društvo

KASNE IM PLATE: Radnici Nacionalnog parka “Sutjeska” najavljuju PROTEST U BANJALUCI

Radnicima Nacionalnog parka „Sutjeska“ kasni nekoliko plata, zbog čega najavljuju podizanje kolektivne tužbe i protest pred zgradom Vlade Republike Srpske.

Nacionalni park „Sutjeska“ u teškoj je dubiozi već duže vremena, kasne sa izmirivanjem obaveza prema bankama, računi su im donedavno bili blokirani, a radnici su prošle godine bili u tromjesečnom štrajku zbog neisplaćenih plata.

Vlada Republike Srpske nudila je razna obećanja za probleme u NP „Sutjeska“, ali, prema riječima sagovornika, rješenje do danas nije pronađeno.

Nedavno je Vlada odlučila da će garantovati za 320.000 KM kredita Nacionalnog parka, što nije ni blizu iznosa od tri miliona maraka, koliko je „Sutjeska“ putem tendera koji je raspisan sredinom novembra zatražila.

Drakul: Ne vidimo izlaz iz teške situacije
Predsjednik Sindikalne organizacije NP „Sutjeska“ Dragomir Drakul tvrdi da zaposlenima u ovom preduzeću kasne čak četiri plate.

„Nama su preskočene dvije plate, za maj i jun od prošle godine, zbog sezonaca, i za novembar i decembar nam kasne plate“, rekao je Drakul.

Ističe da su prošle godine od Vlade dobijali obećanja da će se uključiti u problem finansiranja NP „Sutjeska“, ali da do danas ništa od toga nije bilo.

„Prvo smo imali obećanje da ćemo ući u neku investiciju u neko privatno partnerstvo, ali od toga se odustalo, pa smo imali obećanje da ćemo dobiti pet miliona KM kredita, pa da ćemo dobiti tri miliona KM kredita, da bi Vlada na kraju garantovala za 320.000 KM“, naglasio je Drakul.

Kaže da su radnici u jako teškoj situaciji, na ivici siromaštva, te da im doprinosi nisu uplaćeni od januara prošle godine.

„Ne vidim neki izlaz iz ove situacije, dosta se tih plata nagomilalo. Svaka plata dođe sa nekim kašnjenjem. Sutjeska je u velikim kreditima i dosta kasni sa svojim obavezama, tako da nam se obračunavaju zatezne kamate“, upozorio je on.

Prema njegovim riječima , sindikalni odbor je u stalnom zasjedanju i sve opcije su otvorene, moguć je čak i novi štrajk.

„Veću podršku imamo da odemo pred zgradu Vlade i da tamo izrazimo zadovoljstvo, a razmišljamo i o kolektivnim tužbama jer zaista više ne možemo trpjeti da se plate ne isplaćuju i da stalno kasne“, naveo je Drakul.

Blagojević: Plate će biti isplaćene narednih dana
S druge strane, Veljko Blagojević direktor NP „Sutjeska“ kazao je da su plate koje su preskočene iz perioda kada on nije bio na čelu NP „Sutjeska“, ali da će biti isplaćene narednih dana.

„Kada je u pitanju plata za decembar ona ne kasni jer je tek januar i nije joj ni vrijeme da bude isplaćena, a sve plate će biti isplaćene u narednim danima“, naveo je on.

Međutim, nakon pitanja kako se planiraju snaći sa 320.000 KM za koje je Vlada RS garantovala s obzirom na to da su tražili da im se odobri tri miliona maraka kredita, te koji su planovi NP „Sutjeska“ za budućnost, Blagojević više nije bio spreman za razgovor.

„Sva ta pitanja uputite pismeno na Nacionalni park i dobićete odgovore“, rekao je on.

Podsjećanja radi, „Sutjeska“ je već duže vrijeme u teškoj dubiozi, a radnici su prošle godine štrajkovali 90 dana zbog neisplaćenih plata.

S druge strane, prema ranijim pisanjima medija, dok su radnici štrajkovali uprava je sebi isplaćivala pozamašne akontacije, prenosi capital.ba.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i vjetrovito sa KIŠOM

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom, te najvišom temperaturom između osam i 16 stepeni Celzijusovih.

Noćas i sutra ujutru biće oblačno i vjetrovito. Na jugu i jugozapadu padaće jača i obilna kiša, a u ostalim predjelima slabe i povremene padavine, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom prijepodneva padavine će slabiti i prestati na zapadu i sjeveru, a kiša će i dalje padati na jugu i jugoistoku. I vjetar će oslabiti prvo na sjeveru, a tokom dana i u ostalim predjelima.

Poslije podne i uveče u većini krajeva biće suvo, samo će na jugu i jugoistoku padati slaba kiša. Slab snijeg padaće na najvišim planinama.

Na sjeveru će duvati slab vjetar, u ostalim predjelima ujutru umjeren do jak, u Krajini i Hercegovini povremeno uz olujne udare. Do sredine dana vjetar će slabiti u svim predjelima.

Danas je bilo pretežno oblačno vrijeme, samo ponegdje u zapadnim područjima registrovana je slaba kiša, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus tri, Čemerno pet, Gacko, Ivan-sedlo i Livno osam, Sokolac devet, Drvar 10, Mrkonjić Grad, Sarajevo i Tuzla 12, Bileća, Novi Grad i Gradačac 13, Doboj, Srebrenica, Trebinje i Zenica 14, Banjaluka, Prijedor, Višegrad i Mostar 15, Foča i Neum 16, te Bijeljina i Zvornik 17 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

VELIKA PROMJENA VREMENA! Stiže i do pola metra snijega

Na Fejsbuk stranici BH Meteo objavljena je prognoza za dane vikenda, a meteorolozi tvrde da u pojedine dijelove BiH stiže i do pola metra snijega.

Za vikend se u Hercegovini i jugozapadu Bosne očekuju obilne padavine uz lokalno grmljavinsko nevrijeme. U ostatku zemlje manje padavina i samo povremeno, objavili su meteorolozi sa stranice “BH Meteo”.

“Ojužilo je, povremeno pojačan jugo puše u većini krajeva. Njegov vrhunac očekuje se večeras i u noći na subotu. Za vikend smirivanje vjetra kao nagovještaj padavina, koja se već lokalno javljaju. Najviše kiše, kako to obično i biva sa južinom očekuje Hercegovinu i jugozapad Bosne. Najprije planinske oblasti sjeverno od Mostara gdje bi se u naredna dva dana moglo skupiti i više od 100 litara po metru kvadratnom”, naveli su.

U ostatku zemlje će, prema njihovim tvrdnjama, biti znatno manje količine padavina, najmanje na sjeveroistoku zemlje gdje bi kiša samo pokupila prašinu, piše ATV.

“U većini krajeva će padati kiša, dok visoke planine očekuje povremeno snijeg. Najviše snijega očekuje se na visokim planinama sjeverne Hercegovine, poput Čvrsnice i Prenja. Na vrhovima preko 2.000 metara lokalno će pasti i preko pola metra snijega”, tvrde oni.

Ističu da već od večeras stiže prvi talas padavina do sredine dana u subotu.

“Tako da će veći dio vikenda proći u znaku nestabilnog i pretežno oblačnog vremena”, navodi se u objavi.

Nastavi čitati

Društvo

NA SOKOCU PROŠLE GODINE 9 ZAHTIJEVA ZA USVAJANJE, ali nijedan nije ispunjen! Nema djece koja bi mogla BITI USVOJENA

Centar za socijalni rad Sokolac prošle godine je imao devet zahtjeva za usvojenje maloljetne djece, ali im nije udovoljeno jer u ovoj ustanovi nije bilo djece koja bi mogla da budu usvojena, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Snježana Bašević.

Baševićeva je naglasila da je Centar za socijalni rad Sokolac od 1995. godine do sada imao samo jedan slučaj potpunog usvajanja, te jedan nepotpunog.

Ona je navela da je Centar u 2023. godine imao 17 korisnika prava na novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 194 KM, dok je pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica ostvarilo 309 lica kojima je u prvoj grupi novčana pomoć bila oko 251 KM, a za drugu oko 126 KM.

Prema njenim riječima, pravo na smještaj u ustanove socijalne zaštite tokom prošle godine ostvarilo je 20 korisnika, od kojih je šest u ustanovama za lica sa invaliditetom i djecu i omladinu ometenu u razvoju, a 14 u domovima za starija lica.

“Centar je, u zavisnosti od njihove penzije koju ostvaruju, mjesečno plaćao od 200 KM do 850 KM”, navela je Baševićeva. Ona je naglasila da su jednokratne novčane pomoći isplaćene za 22 korisnika, a pravo na ličnu invalidninu ostvarivalo je 56 korisnika, za koje su u zavisnosti od stepena tjelesnog oštećenja mjesečno isplaćivali od 114 KM do 194 KM.

Baševićeva je podsjetila da je 1. septembra prošle godine stupio na snagu novi Porodični zakon kojim se uređuju različiti porodičnopravni odnosi, te postupci nadležnih organa u vezi sa porodičnim odnosima i starateljstvom.

“U centrima za socijalni rad to smatramo efikasnijim rješenjem jer Sud ima svoje mehanizme za izvršenje tih presuda, za razliku od ovih ustanova”, rekla je Baševićeva.

Ona je istakla da je u sokolačkom Centru za socijalni rad prošle godine sprovedeno 14 postupaka mirenja bračnih drugova, što je preduslov da bi se pokrenula brakorazvodna parnica kod nadležnog suda.

“Evidentirano je 19 slučajeva savjetodavne pomoći u prevazilaženju partnerske disfunkcionalnosti”, rekla je Baševićeva. Baševićeva je navela da je lani evidentirano šet slučajeva nasilja u porodici, te da je Sud izrekao pet hitnih mjera zaštite i jednu zaštitnu mjeru, što je rađeno sa Policijskom stanicom Sokolac.

Ona je istakla da su se, od pet hitnih mjera zaštite, četiri odnosile na zabranu približavanja i kontaktiranja učinioca nasilja sa žrtvom nasilja, a jedna na udaljenje počinioca iz kuće ili stana. “Izrečena je i jedna zaštitna mjera – zabrana približavanja žrtvi nasilja na udaljenosti od 200 metara”, precizirala je Baševićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno