Connect with us

Republika Srpska

MUP Srpske: Građani posebnu pažnju da posvete zaštiti imovine tokom odmora

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da u ljetnim mjesecima u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine tokom dužeg odsustva, te na taj način pomognu da njihova imovina ne postane meta lopova.

– Ljetni mjeseci su period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugožavanja imovine građana – piše u saopštenju MUP-a Srpske.

Iz MUP-a navode da provode planirane preventine mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali su i preventivne mjere zaštite jako značajne.

– Neke od preventivnih mjera za građane koji će duži vremenski period boraviti van kuće su da uvijek zaključavaju ulazna vrata i zatvore sve prozore ili balkonska vrata, kao i tavan i podrum – navode iz MUP-a.

Osim toga, kako je navedeno, važna je i ispravnost rasvjetnih tijela u zgradi, brave na zajedničkim prostorijama, adekvatno osvjetliti unutrašnjost, pa i vanjski dio, prilaz kući ili stanu putem senzorskih svjetiljki.

Iz MUP-a Srpske ističu da je osvjetljenje jedan od najvažnijih “zastrašivača”.

– Nemojte uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. Ukoliko ste u mogućnosti, osim glavne brave na ulaznim vratima, ugradite i dodatnu, pomoćnu bravu, alarme, rasvjetu na objekatu sa senzorima pokreta, video nadzor i slično – navode iz MUP-a.

Građani, kako se dodaje, ne treba da ostavljaju ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su uobičajena mjesta, koja samim tim ni kriminalcima nisu “skrivena”.

– Poželjno je da se novac, zlatni nakit i drugi vrijedniji predmeti iz kuće, za vrijeme dužeg odustva, daju na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor banke – dodaje se u saopštenju.

Kada su građani odsutni, kako je navedeno, potrebno je da dom odaje utisak da nije prazan, odnosno da ga neko redovno obilazi, diže roletne, pali svjetla, otvara prozore, garažu i slično.

“Sve pokretnosti je potrebno “staviti pod ključ”, bicikla staviti u ostave, garaže, stan ili kuću, skloniti sa pogleda alatke, kosilice i sve predmete od veće vrijednosti koji inače budu oko kuće – ističu iz MUP-a.

Osim toga, kako se dodaje, građani ne treba da objavljuju na društvenim mrežama odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da su sa porodicom trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru.

– Besplatna telefonska linija 122 je 24 časa dnevno na raspolaganju građanima ukoliko primjete sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi ili komšiluku, na parkingu ili neposrednom okruženju. Pozivamo ih da prijave takve situacije policiji – navode iz MUP-a Srpske.

 

Republika Srpska

NOVI UDAR NA DŽEPOVE: Opet poskupljuje gorivo u Srpskoj

Gorivo će na benzinskim pumpama u Srpskoj u narednim danima poskupjeti za dodatnih do osam feninga po litru, potvrđeno je iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Time se talas poskupljenja benzina i dizela nastavlja, budući da je ovaj trend prisutan već duže vrijeme.

Iz Grupacije, međutim, tvrde da su domaći distributeri jednostavno bili prinuđeni da prate negativne globalne naftne trendove i usklađuju ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koje, kako tvrde, “ne prelaze 25 feninga po jednom litru”.

“S obzirom na to da su trenutne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 maraka, u narednih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim pumpama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a, te svoju maržu, prostom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo da ponovo poskupi za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 maraka po jednom litru, pa možda i na 2,88”, kaže Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije.

Do ovog poskupljenja će, kako dodaje, gotovo sigurno doći, jer domaći distributeri “ne mogu ugroziti svoje poslovanje”.

“Kada su u pitanju neke dugoročnije prognoze, vrlo je teško praviti bilo kakve procjene, jer se pokazalo da globalno tržište energenata u posljednje vrijeme reaguje bukvalno na sve. Posljednjih nekoliko sedmica, pa i mjeseci, primjetan je manjak benzina i dizela na tržištu, do kojeg je došlo zbog deficita na Mediteranu i sezonskog efekta. Šta će biti u oktobru ili novembru, teško je reći i predvidjeti”, ističe Savić.

Iz Inspektorata kažu da republička tržišna inspekcija kontinuirano kontroliše formiranje cijena goriva i pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

“U ovoj godini izvršeno je 113 kontrola formiranja cijena tečnih naftnih derivata, od čega je 11 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, jer se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena. Po tom osnovu izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 165.000 KM”, rekao je Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Takođe, kako je dodao, zbog drugih vrsta nepravilnosti, koje su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija i slično, benzinskim pumpama izrečene su i kazne u iznosu od 26.400 KM.

“Republička tržišna inspekcija će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolama formiranja cijena, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala”, kaže Gavrić.

Podsjetimo, trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima pomenutom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Nastavi čitati

Republika Srpska

GORIVO PONOVO POSKUPLJUJE Treće povećanje cijena naftnih derivata u Republici Srpskoj

Cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama širom Republike Srpske danas su povećane.

UBanjaluci je dizel “skočio” do 2,81 KM, a benzin je sada do 2,77 KM.

Ovo je treće-četvrto povećanje cijena goriva unazad dvadesetak dana, a nakon duže stabilizacije.

Naftni distributeri poskupljenja pravdaju povećanjem nabavnih cijena.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Republika Srpska

STANOGRADNJA U USPONU Republika Srpska bilježi rekordan rast prodaje!

U Republici Srpskoj je u drugom tromjesječju ove godine prodato 630 završenih novih stanova ili za 10,9 odsto više nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesječju ove godine bila je 2.647 KM i u odnosu na isti period lani veća je za jedan odsto, dok je u odnosu na prosječnu cijenu u prošloj godini veća za 4,9 odsto.

Najveći broj završenih novih stanova, čak 280, prodat je u Banjaluci. Prosječna cijena novih prodatih stanova u Banjaluci u drugom kvartalu ove godine bila je 3.383 KM.

Proizvođačke cijene u stanogradnji u Srpskoj u drugom tromjesečju ove godine godine u poređenju sa prvim tromjesečjem veće su za pola procenta.

Glas Srpske

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno