Connect with us

Politika

„Ovo nije provokacija nego ODGOVOR NA REZOLUCIJU“

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP, smatra da se na temu Srebrenice svakom normalnom čovjeku „bar malo mora okretati stomak“.

On je poručio da on i PDP nikada nisu bazirali kampanje na prošlosti, pogotovo ne na žrtvama.

-Ova tema ima smisla samo ako će nepovratno biti okrenuta ka budućnosti. Neću govoriti o detaljima izvještaja, ali ću reći da je apsolutni prioritet ove zemlje da se na sve ove priče stavi tačka. Da se svi zajedno okrenemo ka budućnosti i da pričamo o stvarima koje će život učiniti kvalitetnijim. Mislim da je važno da danas iz NSRS ode takva poruka, da želimo da stavimo tačku na te priče – rekao je Crnadak na sjednici parlamenta, tokom diskusije o izvještaju Međunarodne komisije za Srebrenicu.

Ističe da je za PDP Republika Srpska uvijek bila na prvom mjestu, ali nikad ni na čiju štetu.

-Ovo danas nije provokacija Republike Srpske, ovo je danas odgovor na na suludu ideju koju provode Lagumdžija i pojedinci iz političkog Sarajeva. I koji žele da svu ovu priču vrate u UN, a mi se moramo zapitati: Pa, dokle, ljudi? – rekao je Crnadak.

On je podsjetio da je, u vrijeme kada su SDS i PDP bili vlast na nivou BiH, u Predsjedništvu BiH dogovorena ideja da se posjeta stratišta svih naroda u BiH i da se poklone svim žrtvama.

-Da se udari temelj pomirenja u ovoj zemlji. Određene su čak i tri tačke i datumi. Ali, nekoliko dana pred početak niza tih događaja stigao je zahtjev sa bošnjačke strane: Može samo ako se uvede i 4. tačka, događaj koji bi bio posvećen djeci koja su stradala u Sarajevu. Naravno da niko normalan ne može da ne osjeti tugu i bol za svakim djetetom, ali isto tako vam je jasno da je to bio put da taj projekat propadne. Kao što je i propao. Očigledno sa naše strane ima više interesa da se stavi tačka na ono što je bilo – smatra Crnadak.

Sljedeća poruka, dodaje Crnadak, jeste da niko iz Srpske neće pristati da na bilo koji način podrži ideji da Srbi kao narod budu označeni kao genocidni, ili budu označeni negativno u kolektivnom smislu.

–Isto tako, nijedan zločin koji su dokazano počinili pripadnici našeg naroda ne može dobiti našu zaštitu. Ova rasprava ne treba da ima veze sa tim. Rezolucija koju će očigledno usvojti je potpuno nepotreban, besmislen dokument. Ko god ga je smislio, ne misli ništa dobro nikome u ovoj zemlji. Ako je tačno ono što sam pročitao u medijima da je jedan dio ideje došao od tzv. Instituta za istraživanje genocida u Kanadi, onda me i ne čudi. Lično sam vše puta bio svjestan koliko su to glave u kojima rat nikad nije stao – zaključio je Crnadak.

Politika

HELEZ PONOVO O DODIKU “Ovaj put je nadmašio sam sebe po gluposti”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je jučerašnje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da helikopteri MUP Srbije mogu u nekoliko minuta izručiti 65.000 litara vode.

Kako je rekao, u pitanju su “netačne i glupe izjave” kojima je Dodik “ovaj put nadmašio sam sebe po gluposti.”

Sudeći po izjavama Dodika helikopteri MUP Srbije imaju veći kapacitet nego rijeka Bosna ili Drina. Očigledno Dodik nije prošao ni vojnu obuku te su mu ovakvi podaci potpuno strani i nepoznati, rekao je Helez.

Kako dodaje, ovakve izjave su podstaknute mržnjom prema Bosni i Hercegovini, njenim institucijama, posebno Oružanim snagama BiH. Tim povodom kaže da je tužno živjeti u državi koju mrziš, a sanjati o drugoj.

– U cilju potpunog i istinitog informisanja javnosti naglašavam da su Oružane snage BiH u potpunosti spremne i sposobne gasiti požare na teritoriji Bosne i Hercegovine kao što to rade od svoga osnivanja. Trenutno su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i momentalno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara.

U posljednjih 10 godina u gašenju požara helikopteri Oružanih snaga BiH proveli su 538,8 sati u letu, izbacili 5 109 900 litara vode, prenijeli 18,3 tone tereta i 213 vatrogasaca. Pomažući ugroženima od poplava helikopteri Oružanih snaga BiH u posljednjih 10 godina proveli su 152,9 sati leta, prenijeli 390,5 tona tereta i evakuisali preko 300 stanovnika.

Prilikom medicinske evakuacije imali su 63,4 sati leta, prevezli 24 pacijenta i 10 unesrećenih planinara. Na žalost Milorada Dodika, iako ulaže ogromne napore da ih ukine i omalovaži, Oružane snage BiH svaki dan napreduju i razvijaju se, jer snaga vojske je u čovjeku – istakao je Helez.

Pozvao je Dodika da prestane gledati preko Drine te da zajedno posjete i obiđu Oružane snage BiH, “da se uvjeri u kapacitete, znanje i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH.”

Siguran sam biće ponosan, jer to su i njegove Oružane snage, zaključio je Helez.

Klix.ba

Nastavi čitati

Politika

IZNENAĐENJE ZA LOKALNE IZBORE U BiH! Duplo manje birača iz dijaspore

Rok za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine istekao je u ponoć, a prvi podaci govore da će na ovim lokalnim izborima biti skoro duplo manje birača koji će glasati van BiH.

Portalu e izbori pristupilo je 53.574 korisnika i otvorilo nalog. Prijave birača izvan BiH su u procesu obrade. Po okončanju procesa javnost će biti informisana o broju birača koji ispunjavaju uslove za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, rekli su Nezavisnim u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Inače, na lokalnim izborima 2020. godine na izvodu iz Centralnoj biračkog spiska za glasanje izvan BiH bilo je 101.771 birač s tim da je njih 27.960 skinuto sa spiska.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

PROJEKAT TEŽAK VIŠE OD MILIJARDU KM! Do kraja godine ugovor za najduži tunel u BiH

Tenderska procedura za izbor izvođača radova na tunelu Prenj počela je u septembru 2022, a još nije okončana.

Uzimajući u obzir složenost i zahtjevnost navedene dionice za izgradnju, tenderski proces za odabir izvođača radova na predmetnoj dionici je u drugoj završnoj fazi tenderisanja. Sam tok tenderskog procesa definiran je Planom nabavki za predmetnu dionicu i usaglašen je i odobren od Banke. Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača radova je decembar 2024. godine”, rekli su iz „Autocesta FBiH“ za Avaz.

Prema ranijim navodima iz „Autocesta FBiH“, ovo će biti najskuplji projekAt na cjelokupnom autoputu i njegova vrijednost bi trebala iznositi blizu milijardu i 100 miliona KM. Cijela Dionica Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever bit će duža od 10 kilometara, a sama dužina desne tunelske cijevi je 10.165 metara, dok će lijeva biti pet metara kraća. To će biti najveći tunel u BiH, a deveti u cijeloj Evropi.
Iz „Autocesta FBiH“ naglašavaju da će se tunel graditi uz poštivanje svih sigurnosnih standarda, propisanih Direktivom EU, odnosno s većim profilom i pregradama.

“Ključna nepoznanica i najveći rizik pri gradnji tunela jesu stvarni uvjeti geološke sredine u kojoj se probija tunel, koji se ni s veoma obimnim i skupim prethodnim geološkim istraživanjima ne mogu adekvatno i sveobuhvatno unaprijed definirati i tako smanjiti rizik, tzv. nepredvidljivih fizičkih uslova”, naglašavaju iz „Autocesta FBiH“.

Iako je kao rok za izbor izvođača izabran decembar ove godine, oni naglašavaju da su navedeni podaci podložni promjeni ovisno o toku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih dodatnih zahtjeva od ponuđača u evaluacijskom procesu, što JPAC nisu u mogućnosti niti predvidjeti niti spriječiti, nego provoditi proces u skladu s procedurama i pravilima Banke.
“Ukoliko dođe do pomjeranja rokova, isto će biti usaglašeno i odobreno od Banke, vodećeg IFI-a na predmetnoj dionici”, naveli su iz „Autocesta FBiH“.

Prema ranijim navodima, za izgradnju ove dionice prijavilo se osam kompanija, ali dvije su odmah eliminirane jer nisu ispunjavale uslove, a, prema nezvaničnim navodima, kasnije su još tri prekrižene. Na odobrenje EBRD-u poslane su kompanije „Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret“, „Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S.“ i konzorcijum „DL Limak Joint Adventure“. Izbor kompanije biće poznat nakon što EBRD dostavi izvještaj.

Nedavno je v.d. direktora „Autocesta FBiH“ Denis Lasić potpisao s direktoricom EBRD-a za BiH Manuelom Naesl (Naessl) ugovor o grantu vrijedan 3,5 miliona evra kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever, prenosi Biznisinfo.

Nastavi čitati

Aktuelno