Connect with us

Društvo

OVO SU MALI TRIKOVI za nabavku namirnica koji će vam UŠTEDJETI novac

Planiranje pravljenja obroka i kupovine hrane, iako se na prvi mah čini kao vrlo jednostavan, zapravo je jedan od najtežih zadataka pri vođenju domaćinstva.
Često se dešava da zaboravimo šta smo htjeli kupiti kad uđemo u market, a još češće da kupimo nešto što nam ne treba i da nagomilamo sitne troškove.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta i trikova kako da obavite nabavku brže i efikasnije, a da pri tome sačuvate kućni budžet koliko god je to moguće.

Napravite spisak namirnica

Zdrav način života je cilj većine ljudi, a put ka njemu dobrim dijelom zavisi od ishrane. Ne zavaravajte se da ćete se sjetiti da kupite svaki artikl kada dođete u prodavnicu. Preporučljivo je da se stvari zabilježe kako ne biste zaboravili, a samim tim i kako biste izbjegli da kupujete namirnice koje vam nisu potrebne.

Vodite računa o kupovini kvarljive hrane

Bilo koja kvarljiva roba ne bi trebalo da ostane predugo u vašoj kuhinji. Hrana gubi kvalitet i može postati opasna ako se dugo ne upotrijebi. Najbolji savjet za kupovinu kvarljivih namirnica jeste da ih kupite u količinama koje su vam potrebne. Ne kupujte ih po procjeni jer bi se mogle pokvariti prije nego što trepnete. Osim što će vam pomoći da ne pravite haos u frižideru, kupovina tačno određene količine hrane značajnije će uticati na količinu starije hrane koja se svakodnevno baca.

Kreiranje budžeta

Količina novca koju imate je dovoljna da znate šta ćete uključiti u svoj budžet za namirnice. Imati tačno određenu količinu novca čini kupovinu zanimljivom jer nećete ostaviti nijednu stavku na listi nekupljenu. Da biste ušted‌jeli više na kupovini namirnica, pogledajte popuste i kupone.

Kupujte proizvode u grupama ili većim količinama

Proizvodi “na veliko” su većinom jeftiniji u prodavnicama. Imajte na umu, ovo nije u suprotnosti sa pravilom da treba da kupite samo količine koje su vam potrebne za kvarljive namirnice. Ne morate da kupujete kvarljive namirnice u velikom količinama ukoliko ih ne možete očuvati svježima. Takođe, prvo provjerite da li u svom domu imate mjesto na kojem možete da odložite višak kupljene hrane i da vam neće smetati do narednog kuvanja ili kupovine.

Kupujte sredinom sedmice

Jedno od najučestalijih pitanja je kada i gd‌je obaviti kupovinu. Uobičajena praksa da je vikend najbolji za kupovinu je zapravo najgore vrijeme. Idealno vrijeme za kupovinu namirnica treba da bude sredinom sedmice i trebalo bi da se obavi rano ujutru. Takođe ne bi bilo loše da saznate kada će vaša lokalna trgovina obnoviti zalihe. Ako to znate, moći ćete da dobijete najsvježije artikle.

U kupovinu punog stomaka

Ideja kupovine namirnica sa punim stomakom je da ne kupujete višak prehrambenih proizvoda koji vam neće biti potrebni. Ako se odlučite za kupovinu namirnica kada ste gladni, vjerovatno ćete kupiti više nego što vam je potrebno. Rezultat toga je da trošite više novca nego što je neophodno, ali i da rasipate hranu, jer je velika vjerovatnoća da nećete uspjeti da pojedete sve što ste kupili.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pretežno oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, jače padavine se očekuju u Hercegovini, a slab snijeg na višim planinama.

Tokom jutra i prijepodneva kiša će se postepeno širiti od juga ka sjeveru i zapadu, dok će na sjeveroistoku ostati pretežno suvo i najtoplije, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od četiri do osam, na jugu oko 10, u višim predjelima od jedan, a maksimalna od devet na jugozapadu do 17 na sjeveroistoku, u višim predjelima od četiri stepena Celzijusova.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, na jugu umjeren do jak južnih smjerova.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Kalinovik tri, Čemerno četiri, Gacko šest, Han Pijesak sedam, Sokolac i Kneževo osam, Bileća devet, Trebinje, Mrkonjić Grad i

Foča 10, Šipovo i Mostar 11, Doboj, Višegrad, Ribnik, Rudo i Sarajevo 12, Banjaluka, Novi Grad i Srbac 13, Bijeljina, Prijedor i Srebrenica 14, Tuzla, Zenica i Bihać 15 i Zvornik 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

Održana mirna protestna šetnja za UBIJENU AMRU KAHRIMANOVIĆ

Brojni građani okupili su se danas u Tuzli na mirnoj protestnoj šetnji za ubijenu Amru Kahrimanović.

Šetnja je počela u 12 sati, a odvijala se na relaciji od tržnog centra na Brčanskoj Malti do lokacije preko puta MUP-a TK.

Kako je rekao Amrin brat, Nedžad Kahrimanović, on ne očekuje da će se ispuniti zahtjevi, ali da će “odgovorni to na kraju morati uraditi”.

“Ovo nije borba od minute i sata”, dodao je on, “nego dugotrajna i mukotrpna borba”.

On je tokom protestne šetnje u Tuzli posebno kritikovao komesara policije.

“Zamislite bestijalnosti komesara policije koji izađe na pres konferenciju i kaže da ne zna sa sigurnošću, a ja znam da je ispaljeno 16 metaka. Kakav morate biti nečovjek da ne podnesete ostavku”, kazao je Kahrimanović.

Na kraju je istakao kako je “veliki bijes” Tuzlaka i da se moraju učiniti promjene, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

PROTESTI ZA ČISTIJI VAZDUH: Prašina sa brojnih pilana postala problem u Šipovu

Stanovnici tri naselja u Šipovu obustaviće protestna okupljanja započeta prije nekoliko dana zbog zagađenja vazduha prašinom iz preduzeća koja se bave preradom drveta. Naloženo firmama da postave potrebne filtere u svoje pogone.

Mještani naselja Rasadnik, Lubovački put i Lužine u petak su se sastali sa načelnikom opštine i direktorima preduzeća “Faš”, “Čajevac”, “Medeks” kao i inspektorima iz republičke ekološke inspekcije, koji su već izdali prekršajne naloge preduzećima zbog zagađenja.

“Preduzeća su obavezna da u narednom periodu preduzmu potrebne radnje u vidu montiranja filtera za pročišćvanje vazduha; Preduzeće “Faš” , tačnije direktor Zečević je obećao rasčistiti trupce koji se nalaze tik i uz kolovoz, kako bi pješaci na tom dijelu imali prohodan i bezbjedan put. Preduzeće “Čajevac ” već ima potrebne filtere i obećano je da će za 15 dana završiti radove na postavljanju. Rok za ispunjenje zahtjeva koje im je naložila Republička ekološka inspekcija je 15. april tekuće godine, a do tog dana, mi obustavljamo protestne šetnje i pratimo izvršenje rješenja”, saopšteno je iz inicijative građana.

Mještani su obećali da će do datog roka obustaviti proteste, ali da će ih nastaviti sa preduzetim radikalnijim i oštrijim mjerama ako se ne ispoštuje dogovor.

Mještani su 17. februara organizovali protestnu šetnju zbog otpadne piljevine koja potiče od lokalnih preduzeća i narušava zdravlje i svakodnevni život u Šipovu.

Nastavi čitati

Aktuelno