Connect with us

Politika

Srbi “PROGUTALI ŽABU” u novom Zakonu o sukobu interesa BiH, Radmanović jedini u vlasti IMAO HRABROSTI da to kaže

Dva predstavnika iz Republike Srpske u novoj Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa na nivou BiH više ne mogu da zaustave donošenje svih odluka u toj komisiji, ako procijene da su štetne.

o je rezultat usvajanja, po hitnoj proceduri, Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH.

U njemu piše da Komisija odluke donosi većinom glasova. Pri tom treba znati da će se nova komisija sastojati od sedam članova, po dva iz svakog od tri konstitutivna naroda, plus jedan predstavnik “ostalih”. To znači da većinu čine četiri glasa, što teoretski može dovesti do toga da dva Srbina budu preglasana.

Istina, novi zakon u samo dvije situacije predviđa donošenje odluka konsenzusom, a ako to nije moguće, onda dvotrećinskom većinom. Tada nije moguće izbjeći glas makar jednog Srbina, jer je neophodno šest glasova.

Te situacije su kada Komisija za odlučivanje o sukobu interesa pokreće inicijativu za razrešenje s dužnosti funkcionera koji je u sukobu interesa, ili kada ga poziva da podnese osttavku. U drugim situacijama, a to su kada funkcioneru izriče opomenu, ili kada ga kažnjava iznosom koji može da ide do 20.000 KM, Komisija odluke donosi prostom većinom. Recimo, dva Hrvata i dva Bošnjaka. Ili, dva Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan iz “ostalih”. Kombinacije su brojne.

A kako je bilo do sada?

U izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa BiH iz 2013. godine formirana je postojaća Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH. U tim izmjenama zakona doslovno piše: “Komisija odluke donosi većinom glasova svih članova, koja podrazumijeva glasove najmanje po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda”.

Da je tako bilo i u praksi potvrdila nam je predsjedavajuća aktuelne komisije Mira Pekić (PDP).

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-Bilo nas je devet, po tri iz svakog naroda. Za kvorum i za donošenje odluka potrebno je bilo da glasaju po dvoje iz svakog naroda. Znači, ako iz jednog naroda dvoje nije glasalo, odluke nisu mogle da se donesu – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Radmanović prvi primjetio

Da nešto u novom zakonu nije dobro po Srbe i Republiku Srpsku javno je primjetio – nećete vjerovati – Nebojša Radmanović (SNSD), član Kolegijuma Predstavničkog doma BiH.

-BiH je ona koja je sva vezana za ravnopravost. Podsjećama vas, a znam da svi to dobro znate, da je vrlo važnja konstitutivnost naroda u BiH. Zbog te ravnopravnosti smo bili u raznim bitkama u prethodnim vjekovima, bilo da smo pripadali nekim carevinama ili smo se između sebe tukli zbog ravnopravnosti – rekao je Radmanović.

Nebojša Radmanović na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
FOTO: FENA/HAZIM ALJOVIĆ

On je poručio da se svi, naročito u PS BiH, moraju truditi da to ne bude poremećeno.

Dio ovog zakona remeti ravnopravnost koja nam je obezbijeđena u Ustavu. Podsjećam vas, mi smo se izborili da se ravnopravnost u odlučivanju, u skladu sa našim Ustavom, obezbjeđuje i u zajedničkoj saradnji sa Evropskim parlamentom. Sada smo dobili prijedlog u kome nema ravnopravnosti. Nema konstitutivnosti naroda. Ima prosta većina. Vjerovatno je to u sastavu ovog akta prolazno danas zbog ovoga što je važno za naš put prema EU. Podsjećam vas da to može imati dalekosežne posljedice za ukupan rad i ovoga parlamenta i BiH u cjelini – rekao je Radmanović u diskusiji i tražio pauzu prije glasanja.

Kontra Radmanoviću

Međutim, zakon je ipak usvoje, po hitnoj proceduri u oba doma PS BiH. A Radmanovićeve stranačke kolege su počele da ubjeđuju javnost kako je zakon dobro rješenje, pa čak i bolje za Srpsku u odnosu na raniji zakon.

Republika Srpska ni na koji način ništa nije izgubila usvajanjem Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i samo će podržavati rješenja koja jasno prepoznaju Srpsku. U ovom zakonu se čak spominje i državljanstvo Republike Srpske – rekao je delegat u Domu naroda Radovan Kovačević.

Radovan Kovačević
FOTO: FENA

Državljanstvo Srpske, o kome Kovačević govori, pominje se u dijelu zakona koji reguliše uslove za izbor članova nove Komsije za odlučivanje o sukobu interesa. Uslov je da je kandidat državljanin BiH, a “svi državljani Federacije i Republike Srpske su državljani Bosne i Hercegovine”.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać istakla je značaj što je usvajanjem Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH jedan nametnuti zakon otišao u istoriju. Naime, zakon o sukobu interesa koji je bio nekada, nametnut je pa je poslije mijenjan.

Ona je navela da Zakon o sprečavanju sukoba interesa ima dugogodišnju genezu u Parlamentarnoj skupštini, ali da je u trenutku mogućeg otvaranja pregovora sa EU ubrzano njegovo donošenje, te da u tome ne vidi ništa sporno jer je dugo pregovaran i analiziran.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Opozicija: Dodik vraćen na “fabrička podešavanja”

Međutim, u opoziciji su bliže onome što je izjavio Radmanović.

-Natjerati Dodika da ovo danas uradi i da vam to prođe…svaka vam čast. Ovo je klasičan prenos još jedne nadležnosti jer mi iz Republike Srpske, umjesto da ovdje raspravljamo o Ustavnom sudu BiH, mi smo u evropskom zakonu. Izgubili smo entitetsko glasanje, prenijeli smo nadležnost na nivo BiH kroz ovu komisiju. Izdali smo interes Republike Srpske. Trojka vas je natjerala da kapitulirate – poručio je poslanik SDS u Predstavničkopm domu Darko Babalj, koji je ocijenio da je Milorad Dodik vraćen na “fabrička podešavanja iz 1998. kada je bio servilan”.

Poslanik i predsjednik PDP Branislav Borenović takože smatra da se, u režiji SNSD, desio prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH.

-U komisiji koja će se baviti pitanjima sukoba interesa predviđeno je da se odluke donose većinski ili dvotrećinski, što znači bez kvalifikovanog glasa koji dolazi iz Republike Srpske i Federacije BiH, što je klasični prenos nadležnosti i ukidanje ključnog mehanizma funkcionisanja BiH. I to će kolege iz Dodikovog SNSD morati da objasne u Republici Srpskoj. Ali to me ne čudi, na stotine je primjera da dopuštate prenos nadležnosti i da se sada uvodi opasna mogućnost preglasavanja – rekao je Borenović.

Politika

DODIK POJASNIO “RAZGRANIČENJE”: Federacija naplaćuje svoje, mi svoje, ista stopa PDV-a…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na RTRS da se, ako u Generalnoj skupštini UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici, neće ništa desiti i da Srpska ide dalje. Pojasnio je “prijedlog o razgraničenju” sa FBiH, sa ekonomske strane.

“Ništa se neće desiti. Nisam ja neki /ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan/ Helez koji stalno nešto prijeti”, rekao je Dodik, navodeći da se sve zasniva na priči da će NATO nešto uraditi.

Dodik je istakao da u suštini međunarodne snage i njihovi mandati jeste da stanu na liniju razgraničenja i ne dozvole dodire snaga ako do toga dođe, te podsjetio da Srpska nema namjeru ništa da mobiliše, nijednog policajca koji bi mogao da krene izvan entitetske linije na prostor Federacije.

On je upitao zašto bi onda neko iz Federacije dolazio u Srpsku.

“Zašto vi nas držite u tom nasilnom pollitičkom braku koji se zove BiH? Oni prijete nekim ratom”, rekao je Dodik za RTRS.

Predsjednik Srpske je dodao da je neko u rezoluciji zadao broj od 8.300, a nema ni grobnih mjesta niti ima presude koja govori da je to toliki broj ljudi.

On je rekao da predstavlja stranu u Dejtonskom sporazumu i Srpsku, kao i da je u ovim okolnostima Kristijanu Šmitu data snaga jer FBiH ne želi da razgovara sa Srpskom.

“Međuentitetska linija razgraničenja je i napravljena za buduće vrijeme da se mi razgraničimo i da živimo u miru. Predlažem da se mi politički razgraničimo, da držimo pet narednih godina istu stopu poreza i doprinosa, PDV-a i ostalih svih stvari i da imamo svoje službe, Federacija naplaćuje svoje, a mi svoje”, naveo je Dodik.

On je rekao da predlaže da bude “ista stopa i procedura, isto sve na granici i onda da se u tih pet godina postigne dogovor o poslovnom modelu kako će to funkcionisati u novim okolnostima”.

Dodik je podsjetio da 250 miliona KM od akciza stoji već duže vrijeme, te upitao ko ima pravo da Srpskoj uzme njenih 100 miliona KM.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da rezolucija o Srebrenici Bošnjacima donosi neku satisfakciju, dok srpski narod stavlja u dokumentaciju UN kao ljude i narod koji su počinili neki genocid i vrši moralnu potpunu diskvalifikaciju nerođene djece na ovim prostorima.

On je dodao da će Bošnjaci to uključiti u školske programe, dok će Srpska napisati da je to sve podvala i naći će prikladan način da se djeca uče na tome.

“Da im kažemo da je to podvala srpskom narodu, da je nažalost tamo poginulo Bošnjaka, muslimana, ali i da je poginulo 3.400 Srba”, rekao je Dodik.

On je rekao da je zakazana sjednica Vlade Srpske u Srbrenici kako bi se manifestovalo to da je Srebrenica u Srpskoj, ističući da neće biti nikakvih problema što se tamo održava sjednica.

“Mi se toga ne stidimo. Kao odgovorna društveno-politička zajednica Srpska je učinila sve i za zločine su odgovarali oni koji su ih počinili”, rekao je Dodik.

On je naveo da je bila namjera da se polože vijenci u Potočarima, ali pošto nije dozvoljeno iz Memorijalnog centra, da će vijenci i cvijeće biti položeni u Bratuncu za srpske stradalnike.

“Mi smo to htjeli da uradimo, ali vi ne dozvoljavate. Šta hoćete od nas? Više nikada nećemo ni tražiti da tamo dolazimo… Naše je pravo i mi biramo kada će biti sjednica i to govori da smo suvereni u tome”, naglasio je Dodik.

Govoreći o izboru ambasadora, Dodik je naveo da bošnjački član Predsjedništva BiH bira Bošnjake na tu poziciju i druga dva člana Predsjedništva to ne osporavaju, dodajući da bi se došlo u situaciju da ne bi bilo izbora ambasadora ako bi dolazilo do međusobnih osporavanja.

Dodik je rekao da bi nakon Zlatka Lagumdžije mjesto ambasadora BiH u UN trebalo da pripadne Srbinu.

Nastavi čitati

Politika

DANAS JE DAN “D”! Glasanje o rezoluciji o Srebrenici! EVO ŠTA SE U NJOJ NAVODI I KO JE PODRŽAVA

Generalna skupština UN glasaće danas, 23. maja o rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na “genocid u Srebrenici”.
Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici uvršten je u dnevni red 82. Plenarnog sastanka pod tačkom Kultura mira u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzorisalo je 38 država, među kojima su zemlje Kvinte i sve bivše jugoslovenske republike osim Crne Gore koja je najavila podršku.

Uz predlagače Njemačku i Ruandu, sponzori rezolucije su: Albanija, Andora, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu, navodi se u nacrtu dokumenta.
U nacrtu rezolucije se podsjeća na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodnog suda pravde kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid.

Nastavi čitati

Politika

TANJA VUKOMANOVIĆ O ISKOPAVANJU LITIJUMA “Nemojte stavljati kapital ispred zdravlja ljudi i vi živite u ovoj zemlji”

Pozdravljam svaku inicijativu da se u Republici Srpskoj stvore nova radna mjesta, da se napuni budžet i da se otvore nove prilike, ali u slučaju da se nikako ne našteti našem najvrednijem resursu, a to je naše stanovništvo. Litijum jeste bijelo zlato, ali je i ekološka bomba. Za koga će biti bijelo zlato, za koga ekološka bomba, mislim da je i više nego očigledno.

Rekla je ovo Tanja Vukomanović, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom današnje skupštinske diskusije i dodala da, bez obzira na istraživanja koja se i ne poklapaju sa izjavama, apsolitno nemamo dokaz da ovaj projekat neće biti štetan po okolinu, odnosno
zdravlje stanovnika.

Istakla je da ima mnogo argumenata za to da se ovaj projekat zaustavi, te navela neke:

– Ovakvog rudnika nema u okruženju, nemamo garanciju da neće biti posljedica. Takođe, imamo lokalni otpor. Dalje, kopanje bi vršila privatna firma, dakle, građani kao ni Republika Srpska od toga neće imati ništa, jer su koncesione naknade mizerne. Rudnici litijuma u
svijetu ostavili su velike ekološke posljedice, čak su vođeni i građanski ratovi. Rudnici postoje i Australiji, Čileu, Kini ali se često obrada vrši u pustinjama, što dalje od stanovništva. Dalje, Evropa ima nekoliko mjesta za iskopavanje litijuma, ali još se nisu upustili u to, još provjeravaju sve – rekla je Vukomanovićeva.

Kaže da sumnju izaziva i to što su dosadašnje dozvole potpisane u tajnosti, a javnost i lokalna vlast dovedeni pred svršen čin.

– Imamo i nepoklapanje u pričama predstavnika firme Ar Kor, predstavnika vlasti i izvještaja resornog ministrstava oko toga šta je tamo i u kojim količinama pronađeno. Ovim kršimo i svoja pravila i propise, jer je Majevica prostornim planom Republike Srpske koji važi do
2025. planirana kao park prirode, a zakonom je zabranjeno da se na prostorima koji su proglašeni zaštićenim vrše istraživanja – istakla je Vukomanovićeva.

Stavite na papir za i protiv i vidjećete da je mnogo više protiv, nego za, poručuje ona i kaže da nakon svih ovih razloga, nameće se i nekoliko pitanja, za koja se nadam da će resorni ministar jednom odgovoriti.

– Zašto je ministarstvo bez dokaza da neće biti štete po okoliko dalo dozvolu za jedan ovakav poduhvat? Stručnjaci koji su radili istraživanje kažu „ako se ispoštuju svi standardi i procedure neće biti štete“. S obzrim da smo mi poznati po tome kako poštujemo procedure, ne gine nam ekološka katastrofa. Kome se i zašto daju koncesije? Ko je Andrej Rautner, čije se ime često spominje kada su koncesije u pitanju, da Srpska daje koncesije za smiješne cifre, a onda otkupljuje od njega po masnim ciframa? – pita Vukomanovićeva.

Vukomanovićeva postavlja i pitanje koliko se građani mogu osloniti na inspekciju i organe koji bi trebalo da budu na njihovoj strani ako nešto krene po zlu?

– Da li je istina da su čak kod pojedinih ljudi u blizini tih lokacija na kojima je vršeno istraživanje došlo do presušivanja bunara? Šteta je nastala čak i pri istraživanju, šta bi tek bilo kasnije – kaže Vukomanovićeva.

Ističe da Austrija, Njemačka, Švajcarska od svakog svog sela naprave turističku atrakciju, sa maksimalno očuvanom prirodom, a mi želimo da našu prirodu trujemo i napravimo mogućnost da postanemo rudnik Evrope.

– Ne želimo Republiku Srpsku sa narandžastim rijekama, otrovom u podzemnim vodama, bolesnom stokom, nezadovoljnim narodom i porodicama koje odlaze jer ne žele da rizikuju. Nemojte stavljati kapital ispred zdravlja ljudi i vi živite u ovoj zemlji. Ako dođe do zagađenja
podzemnih voda, zatim i Drine i Save, svi ćemo osjetiti posljedice – poručila je Vukomanovićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno