Connect with us

Svijet

SVIJET NA IVICI DA IZGORI: Ove države imaju ŠIBICE U RUKAMA

Dok traju ratovi Rusije i Ukrajine u Evropi i sukob Izraela i Hamasa na Bliskom istoku, trajaće i opasnost po cijeli svijet.

aime, Rusija i Izrael su nuklearne sile, a njihovi zvaničnici su posljednjih dana prijetili i upotrebom nuklearnog oružja.

Devet zemalja posjeduje nuklearno oružje: Sjedinjene Države, Rusija, Francuska, Kina, Velika Britanija, Pakistan, Indija, Izrael i Severna Koreja.

Ukupno, globalne nuklearne zalihe iznose blizu 13.000 komada oružja. Iako je taj broj manji nego što je bio tokom Hladnog rata – kada je bilo oko 60.000 komada oružja širom svijeta – to ne mijenja prijetnju čovječanstvu koje ovo oružje predstavlja.

Ruski arsenal sadrži približno 6.000 bojevih glava, od kojih je 1.584 raspoređeno; u kombinaciji sa Sjedinjenim Državama, ovo čini više od 90 odsto svjetskog nuklearnog oružja. Antagonizam između Sjedinjenih Država i Rusije u velikoj mjeri objašnjava sporost smanjenja nuklearnog naoružanja.

Posljednja prijetnja u nizu je došla nedavno kada je sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev rekao da „destruktivna” politika SAD i njenih saveznika povećava rizik od upotrebe nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja, prenosi Rojters.

– Prirodna posljedica destruktivne politike Sjedinjenih Država je pogoršanje globalne bezbjednosti. Povećava se rizik da će biti upotrebljeno nuklearno, hemijsko i biološko oružje. Međunarodni režim kontrole naoružanja je podriven – rekao je on.

Zamjenik šefa bezbjednosnog savjeta Dmitrij Medvedev je ponavljao prijetnje Ukrajini, ali i svima koji se kače sa Rusijom.

– Zamislite da ofanziva (Ukrajine), koju podržava NATO, uspije i da nam otkinu dio zemlje (Krim, koji je Rusija anektirala, prim.prev) onda bismo bili primorani da upotrebimo nuklearno oružje po pravilima ukaza predsjednika Rusije. Jednostavno ne bi bilo druge opcije. Zato naši neprijatelji treba da se mole za (uspjeh) naših ratnika. Oni se staraju da se globalni nuklearni požar ne zapali – rekao je on.

Šta bi se desilo kada bi Rusija upotrebila nuklearno oružje protiv Ukrajine? Uslijedila bi katastrofa u Ukrajini sa velikim brojem žrtava, ali ne samo to.

SAD i njeni saveznici bi uništili ruske trupe i opremu u Ukrajini – kao i potopili njenu crnomorsku flotu – ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrebio nuklearno oružje u zemlji, bivši direktor CIA i penzionisani vojni general sa četiri zvjezdice Dejvid Petreus nedavno je upozorio.

To bi međutim moglo da dovede dalje do uvlačenja Kine, ruskog saveznika, u nov svjetski sukob.

Svijet je u vrijeme Hladnog rata bio na ivici nuklearne katastrofe najviše zbog opasnosti da Rusija i SAD pritisnu crveno dugme.

Međutim, danas su tu i druge sile i novi ratovi.

Smatra se da država Izrael, koja je trenutno u krvavom sukobu sa Hamasom, posjeduje nuklearno oružje. Procjene izraelskih zaliha kreću se između 80 i 400 nuklearnih bojevih glava, a vjeruje se da zemlja posjeduje sposobnost da ih isporuči na nekoliko metoda, uključujući avionom, kao krstareće rakete lansirane sa podmornica, i preko serije „džeriho“ balističkih jedinica srednjeg do interkontinentalnog dometa. Smatra se da je prvo izraelsko nuklearno oružje bilo završeno krajem 1966. ili početkom 1967. godine; što bi ga učinilo šestom zemljom na svijetu koja ih je razvila.

Međutim, Izrael održava politiku namjerne dvosmislenosti, nikada zvanično ne poričući niti priznajući da posjeduje nuklearno oružje, umjesto toga ponavljajući tokom godina da „Izrael neće biti prva zemlja koja je uvela nuklearno oružje na Bliski istok“.

Ipak, nedavno je izraelski ministar zaprijetio nuklearnim napadom na Gazu, što neki smatraju priznanjem da zemlja posjeduje takvo oružje.

Izraelski ministar za pitanja i nasleđe Jerusalima Amihaj Elijahu rekao je u nedjelju da je bacanje nuklearnog oružja na pojas Gaze “opcija”.

Govoreći u radijskom intervjuu, ministar iz krajnje desnice je rekao da „u Gazi nema neboraca“, dodajući da bi pružanje humanitarne pomoći Pojasu predstavljalo „neuspjeh“.

Premijer Benjamin Netanjahu je odgovorio rekavši da su Elijahuovi komentari “razdvojeni od stvarnosti” i da Izrael i IDF djeluju u skladu sa međunarodnim pravom kako bi izbjegli štetu civilima.

Kasnije u nedjelju ujutro, Netanjahuova kancelarija je saopštila da je Elijahu suspendovan sa sastanaka vlade do daljnjeg.

Ovo nije prvi put da izraelski političar sugeriše da zemlja ima nuklearni arsenal. Godine 2007. tadašnji premijer Ehud Olmert priznao je da zemlja ima nuklearno oružje u intervjuu na njemačkoj televiziji.

– Iran, otvoreno, eksplicitno i javno prijeti da će izbrisati Izrael sa mape. Možete li reći da je to isti nivo kada oni teže da imaju nuklearno oružje, kao Amerika, Francuska, Izrael, Rusija? – Olmert je rekao tokom intervjua.

Dan kasnije, tokom konferencije za štampu, Olmert je rekao da njegovi komentari ne predstavljaju priznanje bilo kakvog programa nuklearnog oružja.

Ruski zvaničnici pridružili su se drugim zemljama u izražavanju zabrinutosti zbog primjedbi izraelskog ministra, rekavši da to postavlja „veliki broj pitanja“.

Njegov arsenal čini druge obližnje zemlje više zainteresovanim za nabavku tehnologije za nuklearnu energiju koja bi im, ako se preusmjeri, mogla omogućiti da naprave nuklearno oružje.

Izrael je često govorio da Iran ima upravo takve namjere.

Šta bi se desilo ako bi Izrael upotrebio nuklearno oružje u Gazi? Mali prostor gusto naseljen bi vjerovatno nestao sa lica zemlje. Uslijedila bi humanitarna katastrofa. Izrael bi vjerovatno na sebe navukao gnjev svih zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom u regionu i nastala bi velika vjerovatnoća novog velikog rata na Bliskom istoku. A kako SAD podržavaju Izrael, moguće bi bilo i njihovo uplitanje dalje u sukob. SAD su nedavno poslale podmornicu koja može da ispaljuje nuklearne bojeve glave kod obala Bliskog istoka.

S druge strane kao saveznici Irana mogli bi da se umiješaju i Rusija i Kina. Sve ove mogućnosti djeluju strašno i svijet je, čini se, u sve većoj opasnosti iz dana u dan.

Svijet

IZGLEDA KAO POPRILIČNO NEPRIJATAN SUSRET! Objavljen snimak razgovora Zelenskog i Orbana

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski imao je kratak, ali naizgled intenzivan razgovor, s čovjekom koji prijeti da će blokirati aspiracije Ukrajine za EU, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

On se s Orbanom sastao u nedjelju na inauguraciji novog predsjednika Argentine. Samo profesionalni čitaoci s usana mogli bi shvatiti šta je rečeno između predsjednika Zelenskog i čovjeka koji se smatra “lošim dečkom” EU.

Njihov razgovor dolazi uoči onoga što bi mogla biti ključna sedmica za ukrajinske ratne napore. Predsjednik Zelenski otputovat će u utorak u Vašington dok pokušava spasiti paket američke odbrambene pomoći vrijedan 60 milijardi dolara.

Američki predsjednik Džo Bajden poziva zakonodavce da odobre sredstva, ali u sve se umiješala domaća, stranačka politika.

Ovo će biti druga posjeta ukrajinskog lidera Bijeloj kući od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine – prethodna je bila u septembru prošle godine.

Paket je trenutno u zastoju u Kongresu, suočavajući se s odbijanjem republikanaca koji tvrde da bi više novca trebalo ići na domaću sigurnost na granici SAD-Meksiko.

Očekuje se da će predsjednik Zelenski razgovarati i sa Majkom Džonsonom, novim predsjednikom Predstavničkog doma republikanaca, tokom posjete Vašingtonu.

Lideri EU će se u četvrtak okupiti u Briselu gdje je plan, u najmanju ruku, da se da zeleno svjetlo za početak formalnih pregovora o “pristupu” Ukrajine.

To je sljedeći korak na veoma dugoj ljestvici ka punopravnom članstvu u EU, iako nema garancija za uspjeh. Paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra, u zajmovima i grantovima, takođe je trebao biti potpisan.

Međutim, Viktor Orban je zaprijetio da će izbaciti oba dokumenta iz kolosijeka, izazvavši frustraciju u glavnim gradovima EU i bijes u Kijevu.

Kritičari Orbana ga nazivaju “glasnikom” Vladimira Putina, budući da je održao veze s ruskim predsjednikom uprkos odluci Moskve da pokrene invaziju na Ukrajinu.

Uprkos tome što je klimao glavom kroz niz uzastopnih paketa sankcija Moskvi, Orban se takođe izjasnio protiv slanja više novca i oružja Ukrajini.

On tvrdi da šefovi EU “guraju” pridruživanje Ukrajine “u grlo” i pozvao je na “stratešku raspravu” o cjelokupnom pristupu bloka. Orban je čak opisao potencijalnog novog člana EU kao “jednu od najkorumpiranijih zemalja na svijetu”.

To je optužba koja izaziva bijes u Kijevu, s obzirom na to da je Orban optužen da je nadgledao demokratsko nazadovanje u svojoj zemlji. Neki vjeruju da mađarski lider koristi Ukrajinu kao pregovaračku moć, kako bi pokušao izvući više novca iz EU.

Treba reći i to da postoje zemlje EU, osim Mađarske, koje imaju rezerve prema širenju bloka. Ali prema jednom briselskom diplomati, Budimpešta je ta koja za sada stoji sama u održavanju diskusija.

Nastavi čitati

Svijet

STRAVIČNE POSLJEDICE PTIČJEG GRIPA! Uginulo gotovo hiljadu foka i morskih lavova

Gotovo hiljadu foka i morskih lavova uginulo je na jugu Brazila od ptičijeg gripa, rekli su neimenovani zvaničnici.

Vlasti države Rio Grande do Sul potvrdile su da su 942 životinje uginule usljed infekcije visoko patogenim virusom ptičijeg gripa /HPAI/, koji je prvi put ikad registrovan ove godine u Brazilu.

Okeanograf Silvina Bota izjavila je da je lešine životinje potrebno ili pokopati ili spaliti što je prije moguće kako bi se smanjio rizik od zaraze kod ljudi ili drugih životinja.

Naučnici su pronašli neke morske sisare u grčevima duž plaže jer je virus napao njihov nervni sistem.

Od prvog slučaja infekcije kod divljih ptica u maju, Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su mjere prevencije spriječile pojavu virusa na živinarskim farmama što bi moglo da dovede do zabrane izvoza iz Brazila, najvećeg svjetskog proizvođača piletine.

Međutim, virus je prilično aktivan kod drugih životinjskih vrsta. Osim morskih ptica, foka i morskih lavova, vlasti su prikupile uzorke sa mrtvih pliskavica i pingvina i ti rezultati se čekaju.

Infekcija među morskim sisarima prvi put se pojavila u Peruu, odakle je krenula po cijelom kontinentu, pogađajući Čile, Argentinu, Urugvaj i sada Brazil.

Nastavi čitati

Svijet

ZAKUHAVA SE! Rusi tvrde: Amerikanci planiraju SMJENU Zelenskog

Visoki zvaničnici vodećih zapadnih zemalja sve više razmatraju mogućnost smjene ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, saopštila je ruska spoljna obavještajna služba /SVR/.

“Spoljna obavještajna služba dobija pouzdane informacije da visoki zvaničnici vodećih zapadnih zemalja sve više razgovaraju o potrebi smjene aktuelnog predsjednika Ukrajine”, navodi se u saopštenju SVR-a.

U saopštenju se ističe da Zapad vjeruje da je Zelenski otišao predaleko u stvaranju imidža pristalica rata sa Rusijom do pobjedničkog kraja i da neće moći da postane strana u pregovorima sa Moskvom.

“Među razlozima koji se navode su neispunjena obećanja Zelenskog da će pobijediti Rusiju na bojnom polju, beskrajna drskost ukrajinskog predsjednika u ophođenju sa stranim partnerima i bezgranični nepotizam i korupcija u Ukrajini, čije razmjere šokiraju čak i zapadne političare koji znaju mnogo o tome. Ali glavna stvar je gubitak sposobnosti Zelenskog za manevrisanje u sukobu sa Rusijom u interesu Vašingtona i saveznika”, saopštio je SVR.

Prema američkim obavještajnim službama, s obzirom na razvoj vojne situacije, uskoro bi se mogla pojaviti potreba za smjenom Zelenskog, navodi se u saopštenju i dodaje da Brisel među mogućim nasljednicima razmatra glavnokomandujućeg vojnih snaga Valerija Zalužnog i šefa ukrajinske obavještajne službe Kirila Budanova.

Nastavi čitati

Aktuelno