Connect with us

Društvo

Zbog ilegalnih migranata EU prijeti vraćanjem viza

Evropska unija traži od zemalja zapadnog Balkana da hitno usklade svoju viznu politiku s viznom politikom EU ako ne žele da se suoče s mogućim vraćanjem viznog režima.

Ovako bi se mogli sažeti zaključci koje je Evropski savjet usvojio prošle sedmice zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata na prostor EU, a moguće ponovno uvođenje viza bi bio jedan od mehanizama da se zemlje partnere EU ohrabri da se aktivnije bore protiv ilegalnih migracija.

Mnoge zemlje EU, poput Austrije, tvrde da se suočavaju s ogromnim prilivom ilegalnih migranata, a većina njih na teritoriju EU ulazi preko teritorije zapadnog Balkana jer organi u tim zemljama često propuštaju migrante umjesto da ih zbrinu na svojoj teritoriji. Poseban problem su i istočne članice EU, poput Bugarske i Rumunije, kojima je EU upravo zbog tog problema blokirala ulazak u Šengen.

U Evropskoj komisiji kažu da EU trenutno pregovara s BiH o pojačanom sporazumu o saradnji s Frontexom, Evropskom službom za granice.

“Novi sporazum će omogućiti Frontexu da pomogne partnerima u njihovim naporima da upravljaju migratornim tokovima, preduprijedi ilegalne migracije i rješava prekogranični kriminal kroz čitavu njihovu teritoriju. Naši partneri bi trebalo da omoguće osoblju Frontexa da ima izvršna ovlaštenja, poput graničnih kontrola i registracija ljudi”, naglasili su oni.

Pojašnjenja radi, EU traži poštovanje vizne politike EU u dva konteksta, u kontekstu migranata i u kontekstu bezbjednosne politike EU. U kontekstu bezbjednosne politike EU, EU traži da zemlje zapadog Balkana uvedu vize ruskim državljanima kao dio obaveza koje proističu iz usklađivanja bezbjednosne i spoljne politike s EU. U kontekstu migracija, EU traži da zemlje zapadnog Balkana uvedu vize zemljama iz kojih veliki broj migranata dolazi legalno na područje zapadnog Balkana, a onda se kreću ka granicama EU kako bi tamo ili zatražili azil, ili ilegalno ušli na teritoriju EU. Jedna od zemalja kojima EU želi da BiH uvede vize je Rusija, i to i zbog kažnjavanja Rusije zbog rata u Ukrajini i zbog činjenice da sve veći broj ruskih državljana preko teritorije BiH želi ući u Hrvatsku, odnosno EU.

Naime, kako su nam rekli nedavno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, na granici Hrvatske s BiH, Srbijom i Crnom Gorom je u posljednje vrijeme povećan broj ruskih državljana koji žele ući u Hrvatsku, i dodali su da se u najvećem broju slučajeva radi o dolascima iz BiH. Kako su naglasili, ruski državljani od Hrvatske traže azil kako bi se mogli naseliti u EU.

Uz to, EU je jesenas, kako bi kaznila Rusiju zbog rata u Ukrajini, pooštrila uslove za dobijanje viza ruskim državljanima koji žele ući u EU, čime su ukinute vizne olakšice koje je EU dala Rusiji 2007. godine. Dio zemalja članica EU tražio je zabranu ulaska ruskim državljanima u EU, ali oko te odluke nije postignuta saglasnost.

Što se tiče migracija, EU je u petak usvojila čitav niz novih mjera, koje se uglavnom odnose na veću kontrolu kako se upravlja migracijama u zemljama preko čije teritorije ilegalni migranti ulaze na teritoriju EU, posebno kada je riječ o zapadnom Balkanu, za koji je konstatovano da je jedno od kriznih žarišta. U tu svrhu EU je indirektno zaprijetila mogućnošću reaktiviranja viznog režima.

“Usklađivanje viznih politika prema zemljama u susjedstvu je od hitne i krucijalne važnosti za upravljanje migracijama, kao i za uspješno funkcionisanje i održivost bezviznog režima gdje je to relevantno. U tom smislu, Evropski savjet naglašava da bi trebalo ojačati monitoring viznih politika zemalja u susjedstvu. Evropski savjet pozdravlja napredak koji je ostvaren u usklađivanju s viznom politikom EU, i poziva partnere na zapadnom Balkanu da preduzmu ubrzane dalje korake”, naglašeno je.

Kada je riječ o BiH, u posljednjem monitoringu Evropske komisije za zemlje zapadnog Balkana naglašeno je da BiH nije preduzela aktivnosti da bi dalje uskladila svoju viznu politiku s EU, i i dalje ima bezvizni režim s Azerbejdžanom, Bahreinom, Kinom, Kuvajtom, Omanom, Katarom, Rusijom i Turskom.

“Državljanima svih ovih zemalja je potrebna viza za ulazak u EU. Trebalo bi izbjeći svaku dalju devijaciju od liste EU za zemlje kojima je potrebna viza”, naglasili su.

U prevodu, ovo znači da je BiH dobila bezvizni režim s EU uz uslov da uskladi svoju viznu politiku s politikom EU, što nije učinjeno do kraja, posebno u kontekstu upravljanja migracijama.

Prije rata u Ukrajini i prije izbijanja posljednjeg talasa migrantske krize neispunjavanje ovih obaveza nije izazivalo posebnu pažnju, ali sada neusklađivanje vizne politike s EU dolazi u prvi plan, što znači da će EU očekivati od BiH da preduzme potrebne korake.

Društvo

„Prointeru“ se smiješi državni posao od 37 MILIONA KM

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbacila je žalbu „Planet softa“ koji je bio nezadovoljan odlukom Poreske uprave RS da ih izbaci iz trke za tender vrijedan 37 miliona KM, te da kao jedinog kvalifikovanog ocijeni njihovog glavnog konkurenta „Prointer“.

Riječ je o tenderu za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Srpskoj koji je Poreska uprava RS raspisala polovinom prošle godine, ali koji još nije uspjela da privede kraju.

Naime, Poreska uprava je tek početkom ove godine uspjela da okonča postupak pretkvalifikacije za ovaj posao u kojem je kao jedinog kvalifikovanog ponuđača ocijenila „Prointer“, firmu koja je uglavnom i poznata po unosnim ugovorima sa javnim sektorom Srpske.

Takvim ishodom nije bio zadovoljan „Planet soft“ i firme koje su sa njim u grupi zbog čega su se žalili Kancelariji za razmatranje žalbi.

Međutim, ni tu nisu imali više uspjeha jer je KRŽ odbacila njihove navode.

„Žalba se obija kao neosnovana. Imajući u vidu činjenicu da žalilac nije dokazao niti učinio vjerovatnim postojanje činjenica i razloga koji se tiču povreda postupka i povreda materijalnog prava, koji ističe u žalbi, a što je bio dužan, te da su dostavljeni dokazi nepotpuni, žalbeni navodi se neosnovani“, piše, između ostalog, u obrazloženju odluke KRŽ.

KRŽ u obrazloženju zaključuje da je Poreska uprava prilikom ocjene zahtjeva za učešće „Planet softa“ napravila određene propuste u dokazivanju činjenica koje se tiču ocjene njegove kvalifikovansti.

„Međutim, ovaj organ cijeni da učinjeni propusti ne mogu uticati na drugačije rješenje stvari, odnosno na pitanje kvalifikovanosti žalioca, tako da ne mogu uticati ni na donesenu odluku o rezultatima pretkvalifikacije“, navedeno je u odluci.

Podsjećamo, ovo je druga žalba “Planet softa” u vezi sa ovim tenderom.

Prvom su uspjeli da spriječe, kako su tvrdili, favorizovanje “Prointera” jer je Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatila njihovu žalbu nakon čega je PURS izmijenila tendersku dokumentaciju.

Međutim, i nakon toga „Prointer“ je ostao glavni igrač u ovoj vrijednoj nabavci,  a „Planet soft“ sada ima mogućnost da pokrene sudski postupak s ciljem poništenja rješenja KRŽ.

Sistem za upravljanje fiskalizacijom, koji PURS planira da uspostavi, definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa.

Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa Zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda.

Tender je raspisan krajem jula prošle godine, a plan je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi se provjerava kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok će se u drugoj dostavljati ponude.

Inače, ovaj posao je neophodan “Prointeru” kako bi relaksirao svoju poziciju nakog gubitka partnerstva sa kompanijom “SAP” na osnovu kojeg je dobio ugovore vrijedne desetine miliona maraka sa institucijama u Republici Srpskoj, prenosi Capital.

Nastavi čitati

Društvo

ŠKOLUJU SE DA BI SE ZAPOSLILI U EU Čak 6.000 medicinskih radnika napustilo BiH u posljednjih sedam godina

Veliki broj mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Evropske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika.

Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u BiH su poražavajući.

Kroz sedam godina u Njemačku otišlo raditi 6.000 medicinskih radnika

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju.

Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide.

– Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji – kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

– Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, zato što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas – navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, ravnateljica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada velik interes.

Ostajemo bez doktor, stomatologa, medicinskih tehničara

– Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi upisati i završi ovu školu zbog odlaska u inostranstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…, naglašava Jusufović.

Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi doktori. I njih je sve manje, kažu za BHRT u Županijskoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

– Ako oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sustava u Unsko-sanskoj županiji – smatra  predsjednik Sindikata ljekara USK Amir Rekić.

– Nema doktora na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo ko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da im ko ne ode – ističe ravnatelj Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade doktore, iz Sindikata su županijskoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti.

Bolje plate, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja doktora samo su neke od njih, prenosi BHRT.

Nastavi čitati

Društvo

Danas je prvi dan proljeća

Proljeće počinje danas u 22.24 časova, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Obdanica će trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

-Na dan proljećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta – dodaje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuleno