Connect with us

Hronika

POVRATNIK IZ SIRIJE SE BRANI “Nisam terorista, radio sam u ŠKOLI”

Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište za eventualno određivanje pritvora, po prijedlogu Tužilaštva BiH, nedavno uhapšenom Adnanu Ćatiću, povratniku iz Sirije.
Tužilac Dubravko Čampara obrazlažući zahtjev za pritvor je kazao kako je Ćatić stigao komercijalnim letom iz Istanbula u petak oko 20 sati. Uz sebe je imao putni list koji mu je tamo izdalo bh. DKP, kao i pasoš koji je istekao. Tužilac Čampara tvrdi kako raspolažu sa dovoljno dokaza kako je Adnan Ćatić bio dijelom organizovane kriminalne grupe, te mu na teret stavljaju krivično djelo terorizam.

Navode kako je Ćatić iz Bosne i Hercegovine otišao 2013. godine, kako bi se priključio terorističkim organizacijama (po odluci Savjeta bezbjednosti UN), ISIL-u i Al Nusri. Tamo je boravio do 2021. godine.

“Prošao je vojnu i učestvovao u borbama, za šta imamo veći broj dokaza”, kazao je Čampara sutkinji Tatjani Kosović.

Postoje izjave svjedoka, navodi tužilac, koji su se vratili sa sirijskog ratišta, gdje opisuju Ćatićevu ulogu u toj jedinici, šta je sve radio, kakve je obuke prolazio. Veliki je broj iskaza, tvrdi Čampara.

Tužilaštvo faktički od petka provodi istragu, slijede saslušanja svjedoka. Kažu kako je Ćatić prije odlaska u Siriju boravio u Gornjoj Maoči. Pitaju se gdje se tačno u Turskoj nalazio, te će zatražiti od SIPA finansijsku istragu o tome kako je tamo boravio, ko ga je finansirao, i to s porodicom.

“Bio je ranjen, a nas najviše zanima stepen radikalizacije, odnosno deradikalizacije, šta možemo očekivati od njega, da li je opasnost po građane”, upitao se tužilac.

Ostaju kod zahtjeva za pritvor jer smatraju kako je Ćatić boravkom u Siriji stekao brojne kontaktke, iako su te vojne, terorističke formacije propale, ipak njihovi članovi se nalaze širom svijeta.

“Kako je jednom otišao, može otići ponovno”, smatra Čamapra.

Tužilaštvo smatra da u 10 godina koliko je Ćatić izvan Bosne i Hercegovine, bar sedam je proveo u Siriji, sposoban je, kažu, da upravlja raznim vrstama oružja “mi ne znamo koje su njegove namjere i dok sve ne provjerimo, ništa ne možemo prepustiti slučaju”, zaključuje tužilac.

Senad Dupovac je je branilac Adnana Ćatića, po službenoj dužnosti, kaže izabrao ga je s liste advokata.

On je odmah pozvao Sud na presumpciju nevinosti, kaže da je tužilac izrekao “teške riječi” koje ne stoje i paraju uši.

“Imali smo mnogo ovakvih slučajeva koji su bili u pritvoru pa ih je Sud kasnije oslobodio”, navodi Dupovac.

Sam način dolaska govori suprotno tvrdnjama tužioca. Došao je sam (nije izručen u lisicama kao mnogi prije njega, iz zatvora i posebnim letovima), kupio je kartu, imao putnu ispravu, iz Turske je došao bez problema, sve kontrole prošao, navodi odbrana.

“Turska je članica NATO-a, imaju obavještajne podatke, da ima djelić ovoga što je tužilac rekao, Turska ga ne bi pustila da uđe na civilni let sa 180 putnika Turkish Airlinesa”, stava je Dupovac.

Riječ je o dobrovoljnom povratku, kaže odbrana, dok Tužilaštvo smatra da to nije slučaj, sigurno više nije mogao ostati u Turskoj.

Advokat Dupovac tvrdi kako Ćatić nije bio nikakav vojnik, nego da je radio u jednoj osnovnoj školi, koju su pri tome osnovali i Britanci, te da je radio u biblioteci i fotokopirnici.

“Tamo su išli ljekari, novinari, istraživači, zašto je svako ko ode u Siriju terorista”, upitao je advokat.

Smatra kako osnovana sumnja za pritvor ne postoji, predlaže mjere zabrane napuštanja mjesta prebivačišta bez prethodnog odobrenja Suda, kao i da policijski službenici ga nasumično provjeravaju dva puta dnevno.

Ćatić od Suda zatražio priliku da “ispravi grešku”
Adnan Ćatić inače boravi u Bosavači, kaže u kući svojih roditelja. Sin je jedinac. Tu borave njegova supruga i dvije maloljetne kćerke. Na pitanje da li je oženjen, odgovorio je “samo šerijatski”. Nezaposlen je i po zanimanju kaže da je frizer. Na pitanje sutkinje Kosović, šta je radio u Turskoj, rekao je ništa posebno, privatno. Rekao je i da bi došao ranije u Bosnu i Hercegovini, jer mu je porodica stigla 2021., no imao je privatne probleme, detalje nije iznio pred Sudom. Ranije nije osuđivan, tvrdi da se protiv njega ne vodi nikakav drugi postupak.

Na pitanje sutkinje Kosović da li želi nešto dodati pred kraj ročišta, Ćatić odgovara:

“Bio bih zahvalan na prilici da ispravim ono što sam pogriješio”.

Sutkinja je nastavila “svjesni ste greške?”, a Ćatić odgovorio “Da”.

Dupovac tvrdi i to kako njegov branjenik nije bio član bilo koje formacije, te krivi domaću percepciju.

“Bilo ko da se vrati iz Sirije, smatra se da je učesnik u nekakvim formacijama. Međutim, njegov prvi efekat i kada se pojavi uopšte ne djeluje kao oni sa dugim bradama, kratkim pantolama…”, naveo je Dupovac.

Dodao je i kako će dobiti podatke iz škole u kojoj je Ćatić radio.

“Tužilaštvo kaže da vodi istragu tri dana, koliko će uspjeti da nađu još uvijek su indicije. Teža je pozicija Tužilaštva, nego odbrane u ovom slučaju”, izjavio je.

Na upit medija o školi u kojoj je Ćatić radio, Dupovac dodatno pojašnjava da su je osnovali Pakistanci sa britanskim državljanstvom, te da je “kao i svaka osnovna škola”.

“On je radio između biblioteke i foto-kopirnice, u kancelariji je priprema i foto-kopirao materijale”, naveo je.

Tvrdi da njegov branjenik nije bio ranjavan.

S druge strane, njegov branjenik je pred sutkinjom priznao kako je svjestan da je počinio grešku, a Dupovac to pravda periodom adolescencije.

“On kada je otišao nije još bio formiran kao ličnost. Odlazak u Siriju je svakako greška, i on to zna”, pojasnio je Dupovac, a prenosi N1.

Hronika

REZULTATI AKCIJE “KLASTER”: Evo koliko diploma je poništeno, i koji su FAKULTETI ZATVORENI

Ukupno 167 diploma na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj je poništeno, a dvije visoke škole su zatvorene nakon akcije “Klaster”.

Ovaj podatak otkrio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir u pismenom odgovoru na pitanje poslanika šta je urađeno poslije akcije “Klaster”.

– Postupajući po našem zahtjevu, Prosvjetna inspekcija je obavila niz inspekcijskih kontrola kojima je obuhvaćen veliki broj VŠU (čak i one koje nisu obuhvaćene akcijom „Кlaster“) i koje su rezultovale izricanjem više mjera – poništavanje upisa studenata, poništavanje ispita, nalog za ispravljanje velikog broja nepravilnosti u vođenju dokumentacije, poništavanje visokoškolskih isprava – diploma (ukupno 167) te nalaganje drugih mjera i izricanje prekršajnih naloga – precizan je odgovor ministra Budimira.

Na neka od rješenja Prosvjetne inspekcije, visokoškolske ustanove su izjavile žalbu koju je Ministarstvo kao drugostepeni organ, odbilo, te potvrdilo rješenja Inspekcije, čime su, kako kažu, dali punu podršku daljem radu inspekcijskih organa.

– Nakon nastavka i okončanja postupka akreditacije od strane Agencije za visoko obrazovanje, u nekoliko slučajeva je i zabranjen rad VŠU (Visoka škola „Кoledž kozmetologije i estetike Banjaluka i Visoka škola za informatiku i ekonomiju Prijedor) .

Sve visokoškolske ustanove koje trenutno obavljaju djelatnost visokog obrazovanja u 2023/2024. godini su akreditovane i imaju dozvolu za rad. – S obzirom da je inspekcijska kontrola rada VŠU kontinuirana djelatnost, koja je podignuta na viši nivo u prethodnom periodu, u slučaju konstatovanja bilo kakvih nepravilnosti Ministarstvo daje podršku za izricanje najstrožijih mjera prema VŠU koje nezakonito posluju – dodaje Budimir.

Željko Budimir drži pres
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Na kraju, naglašavamo da akcija ”Кlaster” nije aktivnost ovog Ministarstva već organa krivičnog gonjenja i tužilaštava te da ne možemo uticati na dalji tok iste, no u svakom slučaju, i u interesu svih, nadamo se da će se akcija „Кlaster“ završiti u što skorijem roku, te da će javnost biti obavještena o rezultatima. Ovim putem izražavamo žaljenje zbog niskog nivoa kooperativnosti organa koji su pokrenuli ovu akciju sa našim Ministarstvom, jer su informacije koje su pribavljene ovom akcijom mogle da donesu mnogo više pozitivnih rezultata – dodaje ministat Budimir.

Akcija “Klaster”, u kojoj je uhapšeno 10 rektora univerziteta i saučesnika, jedan je od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH – izjavio je glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

On je istakao da su utvrdili da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, ali i da se diplome inženjera građevinarstva kupuju na benzinskim pumpama.

Akciju “Klaster” sprovela je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH u februaru ove godine.

Nastavi čitati

Hronika

PIJAN USMRTIO DVIJE DOKTORICE: Zakazano ročište za IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI Armina Berberovića

Ročište za izjašnjenje o krivici Armina Berberovića, koji je u maju u saobraćajnoj nesreći usmrtio dvije mlade doktorice, Azru Spahić i Almu Suljić, zakazano je za ponedjeljak, 11. decembra u 12.30 u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 14. novembra optužnicu protiv Berberovića, zbog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje bezbjednosti javnog saobraćaja.

U saopštenju Tužilaštva tada je navođeno da se Berberoviću stavlja na teret da je kao učesnik u saobraćaju, ne pridržavajući se propisa, ugrozio javni saobraćaj, dovodeći u opasnost živote ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt dvije osobe, dok je jedna osoba zadobila lake tjelesne povrede.

Krajem novembra, Berberoviću je produžen pritvor za naredna dva mjeseca.

Nakon saobraćajne nesreće utvrđeno je da je u krvi imao 0,41 promil alkohola, te da je vozio pod zabranom, odnosno da mu je oduzeta vozačka, jer je imao počinjenih prekršaja. Takođe je utvrđeno i da je u krvi imao i drogu amfetamin, piše Avaz.

Nastavi čitati

Hronika

STRAVIČNO NASILJE U BRČKOM! Premlaćivao ženu i dijete, PA IH ZAKLJUČAVAO da ga ne bi prijavili

Četrdesetčetvorogodišnji muškarac osumnjičen je i pritvoren zbog nasilja nad ženom koju je krvnički tukao pred maloljetnom kćerkom koju je takođe jednom prilikom udario nogom.
Osim što ih je tukao, on je osumnjičen i da ih je zaključavao u kuću kako ga ne bi prijavile.

Naime, postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor ovom višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela kojeg terete da je počinio nasilje prema supruzi i djetetu.

Pritvor mu je određen usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

“Protiv višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela, otvorena je istraga zbog sumnje da je tokom oktobra ove godine nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i malodobne kćerke, s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu. Sumnja se da je u više navrata fizički nasrnuo na suprugu, udarao je šakama po glavi, uvrtao joj ruke, hvatao za kosu i gurao, nanosio joj udarce nogama i raznim predmetima po tijelu”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Sve to je, kako se navodi uz psovke i uvrede, činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je u jednoj takvoj prilici nanio i udarac nogom.

Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, nakon što bi napustio kuću, on ih je više puta zaključavao u kući, onemogućavajući im tako da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji.

“Nakon što je otkriven, on je 30. novembra lišen slobode i sprovoden pred tužioca Tužilaštva Brčko distrikta koje je, pošto ga je ispitalo, podnijelo prijedlog Osnovnom sudu da mu odredi pritvor. Prihvativši tužilački prijedlog u cijelosti, sud je osumnjičenom odredio jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. Odbivši žalbu odbrane, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je ovu odluku”, navode iz Tužilaštva.

Dodaju da su u međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH nastavili su intenzivnu istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela nasilja u porodici (iz člana 218 stav (4) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Nastavi čitati

Aktuelno