Connect with us

Društvo

Svake godine u Srpskoj 4.800 stanovnika manje

Stručnjaci godinama upozoravaju da su demografski pokazatelji i trendovi u Republici Srpskoj alarmantni, a to je potvrđeno i u dokumentu Omladinska politika Srpske do 2027. godine.

Kako se navodi u ovom dokumentu, koji je nedavno usvojila Vlada RS, najznačajniji demografski procesi koji karakterišu stanje u Republici Srpskoj su: prirodna depopulacija, starenje stanovništva, koncentracija stanovništva u gradovima i negativan migracioni saldo.

U Srpskoj je, prema popisu 2013. godine, bilo 1.170.342 stanovnika. Procjena za 2020. godinu iznosi 1.136.274 stanovnika, a to znači da je za sedam godina stanovništva manje za 34.068, ili za 2,9 odsto.

Na više od 90 odsto prostora dešava se prirodna depopulacija. Od 2.756 naselja samo u 346 (ili 12 odsto) bilježi se povećanje broja stanovnika.

U Omladinskoj politici do 2027. godine navodi se da su faktori demografskog razvoja Republike Srpske veoma nepovoljni. Broj rođene djece iz godine u godinu se sve više smanjuje u gradovima i opštinama. Tako su 1991. bile 42 opštine sa umjerenom stopom prirodnog priraštaja, a u posljednje dvije godine nijedan grad i opština u Srpskoj nemaju pozitivan prirodni priraštaj.

Od 2002. do 2020. godine broj novorođenih je manji u odnosu na umrle za 73.791, a to predstavlja više od 6 odsto populacije Republike Srpske. Samo u 2020. godini taj manjak je 7.421.

Prosječno godišnje smanjenje broja učenika u osnovnoškolskom kontigentu je oko 1.600. To upućuje na procjenu da se svakih šest godina gubi jedna generacija učenika.

Slične negativne posljedice se ogledaju i kod broja upisanih u srednje škole u Republici Srpskoj. U školskoj 2000/01. bilo je upisano 54.340 učenika, a 20 godina kasnije – 36.405 učenika. Broj upisanih studenata od 2010. do 2020. bilježi pad od 48 odsto!

Istovremeno, u Srpskoj se bilježi porast mortaliteta. U 2002. godini je umrlo 12.980 stanovnika, a u 2020. godini broj umrlih je 16.582.

Takođe, udio starog stanovništva u ukupnom stanovništvu u 2013. godini iznosio je 17 odsto, a u 2020. godini procijenjen je na 20,8 odsto.

Prema procjeni za 2020. godinu, mlađi od 14 godina čine 13,3 odsto stanovništva.

Istovremeno, ekonomske migracije radno sposobnog i fertilnog stanovništva su ubrzane i pojačane.

Društvo

Koštaće 210 KM: Za starije od 15 godina vakcinacija protiv HPV od ponedjeljka

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, za osobe starije od 15 godina, počinje u ponedjeljak.

Kako su saopštili iz ovog instituta, na raspolaganju je devetovalentna HPV vakcina Gardasil 9, proizvođača MSD.

– Vakcinacija će se obavljati u periodu od 8 do 14 časova. Zakazivanje termina nije potrebno – naglasili su iz IJZ RS.

Cijena jedne doze vakcine je 210 KM, a kompletna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze, dok je preporučeni razmak između doza godinu dana.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 051 491 648 ili mejl adresu vakcinacija@phi.rs.ba

Podsjetimo, u Republici Srpskoj je prije dva dana počela vakcinacija protiv HPV, koja je za uzrast od 11 do navršenih 15 godina besplatna.

Plan je da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV virus jedna od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju. Ističu da vakcinacija ne predstavlja prevenciju samo zaraznih bolesti, nego i malignih.

U Srpskoj se vakcinacija uvodi kao preporučena, i to prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana.

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Društvo

Kod mladića iz BiH pronađeno pola kilograma heroina, oduzet novac

Pripadnici bečke policije uhapsili su juče 21-godišnjeg mladića iz Bosne i Hercegovine, uhvativši ga kako nosi heroin klijentu.

Sve se desilo u 15. okrugu, a kasnijom pretragom policija je došla do daleko većeg plijena. Oni su ga pratili, a kada su ga zaustavili na samom ulazu zgrade gdje je trebao da isporuči naručeni heroin, kod njega su pronašli oko 50 grama heroina i hladno oružje.

Kasnijim pretresom stana u okrugu Margareten, koji je ovaj diler koristio, policija je pronašla pola pola kilograma heroina kao i gotovinu u iznosu od 3.500 evra.

On je priveden i protiv njega je podnesena prijava. Novac i droga su mu oduzeti.

Nastavi čitati

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Aktuleno