Connect with us

Banjaluka

Zbog nagle ekspanzije saobraćaja Banjaluci potreban VEĆI AERODROM

Zbog nagle ekspanzije putničkog saobraćaja postojeća zgrada banjalučkog Aerodroma ne zadovoljava potrebe istovremenog opsluživanja više letova i prijema velikog broja putnika u kratkom vremenu, pa rekonstrukcija tog objekta i proširenje piste predstavljaju prioritet.

Navedeno je to u Prijedlogu plana poslovanja za period 2023 – 2025. godine preduzeća za usluge u vazdušnom saobraćaju “Aerodromi Republike Srpske” u kojem stoji da je rekonstrukcija aerodromske zgrade preduslov za širenje, ali i opstanak postojećeg nivoa saobraćaja.

– Rekonstrukcija aerodromske zgrade planirana je u iznosu od 1.500.000 KM na osnovu kandidovanog projekta koji je uvršten u Preliminarnu listu javnih projekata RS i realizovaće se ukoliko sredstva budu odobrena. Jedan od prioriteta je otkup zemljišta za proširenje piste, nakon čega bi se mogla izvršiti izgradnja i sanacija ograde perimetra, te projekat sanacije betonskih i asfaltnih površina na platformi i poletno-sletnoj stazi, za čiju realizaciju su potrebna dodatna sredstva viših nivoa vlasti – stoji u dokumentu koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, a koji će krajem mjeseca razmatrati Skupština akcionara.

Zbog povećanog obima saobraćaja, navodi se da je preduzeće izloženo značajnom problemu nedostatka radne snage, kao i vatrogasaca, za šta su potrebna dodatna sredstva, zbog čega, kako piše u dokumentu, u narednom periodu očekuje povećanje subvencije Vlade RS sa planiranih 2,2 miliona na 2,5 miliona maraka.

U planskom periodu preduzeće će kontinuirano raditi na povećanju broja avio-operacija i broja prevezenih putnika, a dugoročni cilj je da se svake godine broj prevezenih putnika povećava za više od deset odsto, kao i da se svake godine uvedu najmanje dvije nove destinacije.

– U ovoj godini u planu je da se preveze 478.411 putnika, što bi u odnosu na 2022. bilo povećanje od 39,47 odsto. U 2024. godini planirano je povećanje boja putnika za 10,37 odsto, a u 2025. godini 18,66 odsto. Takođe, ove godine nastavljaju da saobraćaju sve dosadašnje avio-linije, uz uvođenje dva nova čarter leta za Atinu i Tunis, s tim da se očekuje i uvođenje novih destinacija od strane kompanija “Rajaner” i “Viz er” – stoji u trogodišnjem planu poslovanja Aerodroma.

Navodi se da je neophodno intenzivirati aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta i obima usluga, a u planu je i razvijanje kargo saobraćaja.

– Za razvoj kargo saobraćaja obezbijeđeni su svi neophodni uslovi. Preduzeće posjeduje savremeno opremljen objekat za skladištenje svih vrsta robe, kao i neophodne dozvole i opremu za rad. Potrebno je u narednom periodu ostvariti saradnju sa avio-kompanijama ili komitentima zainteresovanim za transport robe vazdušnim putem. U toku su određeni pregovori i očekuje se u narednom periodu realizacija. Sada se kargo saobraćaj obavlja samo na redovnim letovima “Er Srbije” – istaknuto je u dokumentu.

U Prijedlogu plana poslovanja Aerodroma RS za ovu godinu planirani su prihodi u iznosu od 7,77 miliona KM, što je za 28,4 odsto više u odnosu na procjene u 2022. godini.

– Najveće povećanje prihoda očekuje se od prodaje robe, odnosno od ugostiteljske djelatnosti. Planirano je povećanje prihoda i od aerodromske takse, kao i od avio-opsluživanja – navodi se u dokumentu u kojem stoji da je ove godine u planu i otvaranje mjenjačnice i fri-šopa.

Banjaluka

OLAKŠICA ZA RODITELJE: Isplata POVEĆANIH SUBVENCIJA za privatne vrtiće u Banjaluci do 5. avgusta

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je danas da će povećane subvencije za privatne vrtiće biti isplaćene do 5. avgusta, ali da će za one ranije koje Grad duguje roditelji čekati dok se ne usvoji plan izmirenja obaveza za prethodnu godinu.

Kresojević je podsjetio da je od 1. jula donesena odluka da subvencije djece za boravak u privatnim predškolskim ustanovama iznosi 100 KM za prvo dijete, odnosno 200 KM za drugo i svako naredno.

„Subvencije za juli mjesec su predviđene da budu isplaćene do 5. avgusta i one će biti isplaćene u narednih pet dana za juli mjesec i to značajno ranije nego što je to predviđeno”, rekao je on.

Zbog neisplaćivanja subvencija od 60 KM, a zbog kojih su roditelji čak organizovali i protest ispred Gradske uprave kriva je skupštinska većina predvođenu SNSD-om i Narodni front, naglašava Kresojević.

„Kada govorimo o isplatama za prošlu godinu svima je jasno da zbog neusvajanja rebalansa budžeta mi nismo u situaciji da ih isplatimo dok se ne usvoji plan izmirenja obaveza za prethodnu godinu i to je zaista visok stepen neodgovornosti koji su pokazali i SNSD i Narodni front. Oni nemaju pravo danas da pitaju kada će biti rebalans jer su oni svoj legitimitet za to pitanje potrošili kada su krajem 2023. godine u nizu pokušaja pokazali da ne podržavaju rebalans, kao i u isplatu tih subvencija“, rekao je Kresojević.

Napomenuo je da Narodni front, kao ni SNSD nisu uputili amandmane na predložen rebalans budžeta u cilju da se on usvoji.

„Oni su tada rekli da nešto u predloženom rebalansu ne valja, i tada su imali mogućnost da ulože amandmane i da se usvoji rebalans budžeta kakav oni smatraju da treba. Oni to nisu htjeli. Zbog neodgovornosti, skupštinske većine, SNSD-a i Narodnog fronta mi nismo u stanju da isplatimo subvencije“, poručio je on.

Problem vodosnabdijevanja u prigradskim naseljima

Kresojević je prokomentarisao kritike i odbijanje zahtjeva na prethodnim sjednicama Skupštine grada Banjaluka o kreditnom zaduženju kako bi se riješio problem vodosnabdijevanja u potkozarskim mjesnim zajednicama, te poručio da je aktuelnoj gradskoj vlasti prethodna ostavila 165 miliona maraka zaduženja.

„Mi smo došli u situaciju kada smo predložili rješenje skupštinskoj većini za problem vodosnabdijevanja u sjevernom dijelu Banjaluke odnosno potkozarskim mjesnim zajednicama da se onda SNSD ušutio. Njihov izgovor je za to je da je u pitanju kredit. Oni su ti koji su ostavili Banjaluci 165 miliona maraka kredita koje smo mi zatekli na početku mandata. Oni su ti koji su 64 miliona maraka glavnice kredita potrošili na vodosnabdijevanja. Mi smo ti koji smo vratili od početka mandata do danas 74 miliona maraka kredita. Za ovu godinu plaćamo samo 23 miliona KM. Ukoliko oni nisu za kredite neka nam nose one koje su nam ostavili“, naveo je on.

Kresojević kaže da trenutno sve mjesne zajednice u Banjaluci imaju vodu, ali da je to tek privremeno rješenje te da se mora pronaći način kako da se ovaj problem trajno riješi.

„To ne znači da mi smijemo stati sa tačkom rješavanja problema vodosnabdijevanja u tim mjesnim zajednicama. Nastavićemo insistirati, i ako u narednim danima oni ne odgovore i ne zakažu vanrednu sjednicu spremni smo ići sa inicjativom od strane građana da se ono razmatra na narednioj sjednicu“, zaključio je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVLJEN RAT banjalučkog SNSD-a i Demosa zbog “DEPOT-a”: Savić optužio Jokića da ne dozvoljava pristup dokumentima

Želim da obavijestim javnost da mi Ratko Jokić, koji je nezakonito postavljen za direktora preduzeća “DEPOT”, ne dozvoljava pristup dokumentima, iako zakonski imam pravo na to, rekao je Željko Savić, donedavni direktor ovog preduzeća.

Podsjetimo, Savić je prošle sedmice, kako navode u saopštenju iz DEMOS-a, nelegalno smijenjen sa mjesta direktora DEPOT-a, a na njegovo mjesto mimo svih zakonskih procedura je postavljen Jokić.

Savić ističe da je zatražio pristup zvaničnim dokumentima, ali da je Jokić odbio njegov zahtjev.

“On je uzeo knjigu protokola i ne dozvoljava mi pristup, iako sam zvanično zatražio i na to imam pravo”, kaže Savić.

On napominje da je isti dan kada je smjena izvršena zamijenjena brava i da je Jokić sjeo u fotelju direktora, iako nije izvršena primopredaja i zapisnik o preuzimanju.

Iz DEMOS-a navode da će zbog ovih nepravilnosti i uskraćivanja prava na pristup dokumentima, biti primorani da podnesu tužbe kod nadležnih sudova i inspekcija kako bi zaštitili svoja prava i osigurali poštovanje zakona, te zaštitili firmu od stranačkog zapošljavanja i uništavanja svega dobrog što su postigli proteklih godina.

“Bojimo se da će novo rukovodstvo ovu firmu iskoristiti za “uhljebljavanje” svojih članova, te da će nestručnim poslovanjem uništiti firmu”, poručuje Savić.

Savić ističe da će sutra ujutru ići u DEPOT da mu lično uruče dokumenta, a o čemu će takođe obavijestiti predstavnike medija, saopšteno je iz Sekretarijata DEMOS-a.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKA MOTORIJADA od 26. do 28. jula na tvrđavi Kastel

Moto klub „Istok“ Banja Luka organizuje 7. Banjalučku motorijadu, koja će biti održana od 26. do 28. jula na tvrđavi Kastel.

-Kao i prethodnih godina, očekujemo da na Motorijadi okupimo veliki broj bajkera, ljubitelja dvotočkaša i građana našeg grada. Posljednjeg vikenda u sedmom mjesecu u grad na Vrbasu pristići će motoristi iz regiona, zemalja bivše Jugoslavije , ali i drugih evropskih zemalja – navedeno je u saopštenju.

Dodaju i to kako svi sadržaji koje pripremaju za Motorijadu namijenjeni su svim generacijama.

-U krugu Kastela posjetitelji će se moći popeti na bure banjalučkog moto spektakla „Zid Smrti Božo Vukadinović“, što toplo preporučujemo. Bajkeri će moći učestvovati u defileu ulicama grada i takmičenju u sporoj vožnji, kao i u turističkoj vožnji u okolini Banje Luke. Večernji sadržaji uključuju fantastične koncerte – ističu organizatori.

Nastavi čitati

Aktuelno