Connect with us

Banjaluka

Zbog nagle ekspanzije saobraćaja Banjaluci potreban VEĆI AERODROM

Zbog nagle ekspanzije putničkog saobraćaja postojeća zgrada banjalučkog Aerodroma ne zadovoljava potrebe istovremenog opsluživanja više letova i prijema velikog broja putnika u kratkom vremenu, pa rekonstrukcija tog objekta i proširenje piste predstavljaju prioritet.

Navedeno je to u Prijedlogu plana poslovanja za period 2023 – 2025. godine preduzeća za usluge u vazdušnom saobraćaju “Aerodromi Republike Srpske” u kojem stoji da je rekonstrukcija aerodromske zgrade preduslov za širenje, ali i opstanak postojećeg nivoa saobraćaja.

– Rekonstrukcija aerodromske zgrade planirana je u iznosu od 1.500.000 KM na osnovu kandidovanog projekta koji je uvršten u Preliminarnu listu javnih projekata RS i realizovaće se ukoliko sredstva budu odobrena. Jedan od prioriteta je otkup zemljišta za proširenje piste, nakon čega bi se mogla izvršiti izgradnja i sanacija ograde perimetra, te projekat sanacije betonskih i asfaltnih površina na platformi i poletno-sletnoj stazi, za čiju realizaciju su potrebna dodatna sredstva viših nivoa vlasti – stoji u dokumentu koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, a koji će krajem mjeseca razmatrati Skupština akcionara.

Zbog povećanog obima saobraćaja, navodi se da je preduzeće izloženo značajnom problemu nedostatka radne snage, kao i vatrogasaca, za šta su potrebna dodatna sredstva, zbog čega, kako piše u dokumentu, u narednom periodu očekuje povećanje subvencije Vlade RS sa planiranih 2,2 miliona na 2,5 miliona maraka.

U planskom periodu preduzeće će kontinuirano raditi na povećanju broja avio-operacija i broja prevezenih putnika, a dugoročni cilj je da se svake godine broj prevezenih putnika povećava za više od deset odsto, kao i da se svake godine uvedu najmanje dvije nove destinacije.

– U ovoj godini u planu je da se preveze 478.411 putnika, što bi u odnosu na 2022. bilo povećanje od 39,47 odsto. U 2024. godini planirano je povećanje boja putnika za 10,37 odsto, a u 2025. godini 18,66 odsto. Takođe, ove godine nastavljaju da saobraćaju sve dosadašnje avio-linije, uz uvođenje dva nova čarter leta za Atinu i Tunis, s tim da se očekuje i uvođenje novih destinacija od strane kompanija “Rajaner” i “Viz er” – stoji u trogodišnjem planu poslovanja Aerodroma.

Navodi se da je neophodno intenzivirati aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta i obima usluga, a u planu je i razvijanje kargo saobraćaja.

– Za razvoj kargo saobraćaja obezbijeđeni su svi neophodni uslovi. Preduzeće posjeduje savremeno opremljen objekat za skladištenje svih vrsta robe, kao i neophodne dozvole i opremu za rad. Potrebno je u narednom periodu ostvariti saradnju sa avio-kompanijama ili komitentima zainteresovanim za transport robe vazdušnim putem. U toku su određeni pregovori i očekuje se u narednom periodu realizacija. Sada se kargo saobraćaj obavlja samo na redovnim letovima “Er Srbije” – istaknuto je u dokumentu.

U Prijedlogu plana poslovanja Aerodroma RS za ovu godinu planirani su prihodi u iznosu od 7,77 miliona KM, što je za 28,4 odsto više u odnosu na procjene u 2022. godini.

– Najveće povećanje prihoda očekuje se od prodaje robe, odnosno od ugostiteljske djelatnosti. Planirano je povećanje prihoda i od aerodromske takse, kao i od avio-opsluživanja – navodi se u dokumentu u kojem stoji da je ove godine u planu i otvaranje mjenjačnice i fri-šopa.

Banjaluka

Direktor “Autoprevoza”: Otvoreni smo za dogovor sa gradom, ali hoćemo dio prihoda od parkinga

“Autoprevoz” je spreman na saradnju sa Gradskom upravom Banjaluke u vidu podjele prihoda od Kraševog parkinga kod Stare autobuske stanice, rekao je Sladomir Đurić, direktor “Autoprevoza”.

Prema njegovim riječima, “Autoprevoz” je spreman na dogovor, u smislu da navedena imovina i dalje ima funkciju parkinga.

“Spremni smo da se nastave dosadašnje aktivnosti, jer grad nema mnogo parking mjesta, ali uz dogovor ili potpisan ugovor sa Gradom da ‘Autoprevoz’ kao vlasnik nekretnine ima dio prihoda od naplaćivanja parkinga”, pojasnio je Đurić za “Nezavisne novine”.

Dodaje da za sada nemaju druge planove, te ne žele napraviti problem građanima.

“Spor ‘Autoprevoza’ i Gradske uprave je okončan, i nakon 18 godina pravosnažno je presuđeno u korist ‘Autoprevoza'”, rekao je on, te dodao da su po pravosnažnoj presudi tražili da uđu u posjed imovine koja je “Autoprevozova”.

“Više nije sporno čije je zemljište. Pokušavali smo da na normalan način završimo ovu priču i na osnovu presude da uđemo u posjed, ali nismo imali  razumijevanje Gradske uprave, te smo se zbog toga morali odlučiti na sudsko izvršenje”, naveo je Đurić.

Dodaje da sve rade po zakonu i ulaze u svoju imovinu.

“Mi ništa ne otimamo kako oni govore, neću ni ja dozvoliti da se otima”, kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

Aerodromi RS: Otkazan let za Dortmund

 Sa aerodroma u Mahovljanima danas je otkazan samo let za Dortmund u Njemačkoj, potvrđeno je za „Glas Srpske“ u „Aerodromima Republike Srpske“.

Planiranim redom letenja danas saobraća kompanija „Viz er“ na relacijama Štokholm, Basel, Dortmund, dok „Rajan er“ saobraća ka Berlinu i Memingenu, a avioni „Er Srbije“ ka Beogradu.

–  Za danas je otkazan let Dortmund – Banjaluka – Dortmund. Ostali letovi saobraćaju redovno  – kazali su Glasu Srpske“ u Aerodromima RS na pitanje da li su zbog jednodnevnog štrajka na aerodromima u Njemačkoj otkazani i letovi iz Mahovljana ka toj zemlji.

Autobuski, željeznički i avio saobraćaj širom Njemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika.

Dva najveća njemačka aerodroma, u Minhenu i Frankfurtu, obustavila su sve letove, dok je željeznički operater “Dojče ban” otkazao sve međugradske željezničke usluge.

Er Srbija je danas obavila letove do Berlina i Diseldorfa, dok su zbog štrajka u Njemačkoj, najvećeg u posljednje tri decenije polasci do Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi za sutra.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ KATEGORIČAN: Nećemo dozvoliti OTIMANJE gradske imovine

Otimanje gradske imovine zakazano za 13. april je nešto što ova administracija neće dozvoliti. Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, komentarišući Zaključak Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci u vezi sa prinudnim izvršenjem predaje zemljišta na lokaciji Stare autobuske stanice preduzeću „Autoprevoz a.d. Banja Luka.

– Sporne pravne radnje, nemar nekadašnjih opštinskih službi koje nisu na vrijeme rješavale imovinsko-pravne odnose u periodu premještanja stare i izgradnje nove autobuske stanice, ali najviše od svega, očigledno korumpiran Ustavni sud BiH koji je, poništio presude Višeg privrednog i Vrhovnog suda Republike Srpske, donesene u korist Grada Banjaluka, doveli su nas pred svršen čin: oduzimanje gradske imovine – istakao je Stanivuković.

 
On je rekao da, iako je gradska administracija u ovom trenutku ograničena pravnim lijekovima, to ne znači da će Grad Banja Luka odustati od pravne borve za svoju imovinu.

– Već smo preduzeli radnje kojim ćemo pravno osporiti sve dosada vođene procese. Pregovarati možemo, ako procijenimo da nam to daje prostor da izađemo iz trenutno gubitničke pozicije i sačuvamo maksimum onog što nam kao Gradu pripada.Na ucjene, međutim, ne pristajemo, a ovo izvršenje jeste vid pritiska i ucjene i zato se ne može i neće desiti – zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno