Connect with us

Zanimljivosti

Ovih deset pasmina pasa najduže živi

Uopšteno, male pasmine imaju tendenciju da žive duže. To je zato što veći psi brže stare jer i brže odrastu. To može dovesti do ranije pojave abnormalnog razvoja tkiva, poput raka i tumora, te bolesti povezanih sa starenjem, poput artritisa. Ako želite uživati u dugogodišnjem društvu sa svojim psom, evo nekoliko pasmina pasa koje dugo žive.

Bigl (Beagle)
Bigl je stara pasmina. Smatra se da naziv potječe od francuskih riječi “Bee gueule”, što se doslovno može prevesti kao “široko grlo” ili “glasno”. Biglovi su uistinu “glasni” jer su poznati po tome da puno laju i zavijaju. Pametni su, simpatični, nježni i prijateljski raspoloženi te, kao i većina pasa srednje veličine, obično žive najmanje 12 godina, a najstariji poznati bigl živio je nevjerojatnih 27 godina.

Australski govedar
Australski govedar rijetka je velika pasmina koja dugo živi. Očekivani životni vijek ove pasmine je otprilike od 12 do 15 godina. Trenutačno rekord za najdugovječnijeg psa u Guinnessovoj knjizi rekorda drži australski govedar zvan Bluey, koji je živio 29 godina.

Kao tipična radna pasmina, australski govedari su energični, inteligentni i dobro reagiraju na trening. Također ostvaruju snažnu vezu sa svojim vlasnicima. Mogao bi biti izazovan zadatak zadržati ih kod kuće jer su ponekad jako tvrdoglavi.

Lhasa Apso
Lhasa Apso drevna je pasmina porijeklom iz Tibeta. Premda su male veličine, bili su vrlo cijenjeni čuvari u tibetanskim palačama i samostanima. Današnji psi Lhasa Apso više nisu čuvari palače, nego uglavnom mali obiteljski pratitelji u kućanstvima. Lhasa Apso dopadljivi su i odani svojim vlasnicima, ali i oprezni prema strancima.

Zbog svoje mirne i nježne naravi, mogu se dobro slagati s djecom. Lhasa Apso ima dug životni vijek, u prosjeku 12-14 godina. Neki mogu živjeti gotovo dva desetljeća, a također su najtiša pasmina pasa i gotovo uopće ne laju.

Pomeranac
Pomeranac je pahuljasta mala pasmina koja je dobila ime po Pomeraniji (regiji između Poljske i Njemačke). Pomeranci su zabavna pasmina jer su živahni i zaigrani. Upozoravaju na promjene u okolini, a mogu dugo i glasno lajati kad čuju zvukove koji dopiru izvana. Pomeranci imaju dug životni vijek od oko 12 do 16 godina.

Jazavčar
Jazavčar je još jedna pasmina koja živi nekoliko godina duže od ostalih. Poznato je da je barem jedan jazavčar živio 21 godinu. Jazavčar u prosjeku živi do 12 do 17 godina.

Uz standardnu veličinu, dolaze i u onoj minijaturnoj. Općenito, jazavčar je razigran, živahan, odan i hrabar. Oni možda nisu najbolji kućni ljubimci za malu djecu jer mogu biti agresivni prema ljudima ili drugim životinjama ako nisu dresirani.

Jorkširski terijer
Jorkširski terijer ili “yorkie”, kako mu glasi nadimak, još je jedna majušna pasmina koja je poznata po svojoj dugovječnosti. Yorkiji su se izvorno nazivali škotskim terijerom, a mogu živjeti od 14 do 17 godina. Premda su male veličine, živahni su, znatiželjni i traže pažnju.

Shih tzu
Još jednu drevnu pasminu Shih tzu (njegovo ime na kineskom jeziku može se doslovno prevesti kao “lav”) kineski su kraljevi stoljećima držali kao kućnog ljubimca. Slatki su, dragi i prijateljski raspoloženi prema svima pa zasigurno nisu dobar kandidat za čuvara.

Obično nemaju puno zdravstvenih problema, ali zahtijevaju redovno uređivanje. Sa životnim vijekom od prosječno 10 do 18 godina, čine dobro društvo koje vas godinama može zabavljati tokom cijelog dana.

Toy pudl
Sve pudlice i mješavine pudlica imaju relativno dug životni vijek. Toy pudl ima najdulji očekivani životni vijek među rodbinom te može živjeti od 14 do 18 godina uz dobru njegu. Poput ostalih pudlica, i toy pudla lako je trenirati jer je inteligentan.

Jack Russell terijer
Jack Russell terijer pasmina je srednje veličine koja potječe iz Engleske. Slatki su i puni energije. Cijele dane mogu provesti na otvorenom. Prosječan životni vijek im je od 16 do 20 godina.

Chihuahua
Chihuahuae su jedna od najdugovječnijih pasmina, ali i jedna od najmanjih. U prosjeku žive od 15 do 20 godina. Najdulji zabilježeni životni vijek je 20 godina, koliko je živjela chihuahuaa Megabajt.

Neki tvrde da uglavnom mogu dugo živjeti jer nisu skloni ozbiljnim bolestima. Chihuahua je puna duha, odvažna i inteligentna. Ovi sićušni psi izuzetno su odani svom ljudskom “čoporu”, a posebno djeci.

Zanimljivosti

Instagram dobija novu funkciju

Instagram razvija novu funkciju koja se naziva “Najnovija dijeljenja” (Latest shares), kako bi pojednostavio proces pronalaženja i ponovnog dijeljenja Reelsa, koji su prethodno poslati prijateljima u direktnim porukama (DM).

Ova informacija je prvobitno procurila na Twitteru, da bi nakon toga isto potvrdio portparol kompanije Meta za TechCrunch.

Fotografija podijeljena na Twitter nalogu Dijital Aglar, prikazuje da se funkcija Latest shares pojavljuje na vrhu DM-a. Prema izvještaju TechCrunch-a, koji citira Meta-u, kratki video koji je dijeljen više puta pojaviće se samo jednom, sa avatarom posljednjeg primaoca.

Ono što ostaje nejasno za sada jeste da li će funkcija “Najnovija dijeljenja” uključivati i objave koje nisu Reels. Još uvijek nema informacija o tome kada će ova funkcija biti dostupna većem broju korisnika Instagrama, jer je trenutno dostupna samo manjem broju testera.

Instagram se u posljednje vrijeme sve više fokusira na kratke video zapise (Reels), u nastojanju da konkuriše TikToku, prenosi b92.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Evo u kojim zemljama se organizuju NAJSKUPLJE SVADBE

Vjenčanje u Španiji košta u prosjeku gotovo 22.000 evra i po tome je ta zemlja u svjetskom vrhu.

Među 14 analiziranih zemalja Španija je po cijeni vjenčanja na drugom mjestu, poslije SAD, piše El Pais.

U Francuskoj prosječno vjenčanje košta 16.500 evra, u Engleskoj gotovo 18.000, u Italiji 21.000, a u Kanadi 20.500 evra.

List ukazuje da ove zemlje imaju skoro sve ekonomske pokazatelje bolje nego Španija, a da se u njima manje troši na vjenčanja.

Profesor sociologije na Univerzitetu u Granadi, Luis Ajuso Sančes, objašnjava to tradicionalnom ulogom koju vjenčanje ima, a to je jačanje porodičnih veza, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, u mediteranskim zemljama društva su više porodična nego u sjevernoj Evropi, gdje individualizam ima veći značaj.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Arheološka istraživanja na mjestu buduće podzemne garaže u Beogradu

Na lokaciji na kojoj će biti izgrađena podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici, u Beogradu, počela su arheološka istraživanja koja prethode građevinskim radovima, izjavio je danas za Tanjug Radoslav Marjanović, predsjednik Gradske opštine “Stari grad”.

On je rekao da će arheološka istraživanja, koja su počela početkom marta, trajati od 60 do 90 dana, nakon čega će uslediti radovi na izgradnji podzemne garaže, a koji će trajati 15 mjeseci.

“Ovde ćemo imati priliku verovatno da pronađemo neke stvari koje su vredne i koje će kasnije biti izložene u Muzeju grada Beograda kako bi mogli svi građani Beograda da ih vide, ne samo tokom arheoloških istraživanja, već i kasnije”, rekao je Marjanović.

Marjanović je rekao da je građevinska dozvola za izgradnju podzemne garaže od strane Gradske opštine Stari grad zvanično izdata, da će u njoj biti 284 parking mjesta, pristupni nivo i tri podzemna nivoa.

“Kineska kompanija će raditi na izvođenju ovih radova, a nakon završetka podzemne garaže, iskopa i svega onoga što nas očekuje u narednom periodu, značajna stvar je i izgradnja novog parka u Vlajkovićevoj ulici, biće potpuno novih mobilijara, staza, biće zasađeno i drveće”, rekao je Marjanović.

“Ovo je važan projekat za sam centar grada, s obzirom na to da je nedostatak parkinga najveći problem sa kojim se građani naše opštine suočavaju”, rekao je Marjanović.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je da su sada počeli radovi na razbijanju betona i uklanjanju prvih slojeva zemlje.

“Podrazumeva se da ćemo u što skorijem roku ukloniti sve ono što ometa naše kolege i onda kreće ručni iskop, pa se nadamo važnim ostacima”, rekla je ona.

“Očekujemo i zna se pouzdano da su ovde ostaci antičkog Singidunuma. Ono što je Muzej već istražio i što se nalazi u muzejskim zbirkama je iz poteza nešto niže u Kosovskoj ulici. Očekuje se rimska nekropola i da će taj niz grobova ići onako kako smo i geodetskim snimcima i utvrdili”, rekla je Medaković.

(Tanjug)

Nastavi čitati

Aktuleno