Connect with us

Region

Srpska porodica Zec brutalna ubijena prije 31 godinu u Zagrebu

Svi uhapšeni oslobođeni su “u nedostatku dokaza”, jer je na suđenju utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata kojeg su po zakonu za tako teško djelo morali imati

Na današnji dan prije 31 godinu pripadnici specijalne jedinice hrvatskog MUP-a pod komandom Tomislava Merčepa ubili su srpsku porodicu Zec u Zagrebu – što je jedna od pet najmonstruoznijih etnički motivisanih likvidacija porodica izvršenih u Hrvatskoj, saopšteno je iz Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas”.

Mihajla Zeca (38), njegovu suprugu Mariju (36) i njihovu maloljetnu kćerku Aleksandru (12) ubili su 7. decembra 1991. godine pripadnici specijalne jedinice MUP-a Hrvatske poznate pod nazivima “merčepovci” i “jesenje kiše”, kojom je komandovao Tomislav Merčep – ratni zločinac, kandidat na predsjedničkim izborima 2000. godine, a 2015. godine i VIP gost na inauguraciji hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović, navodi se u saopštenju.

Po Merčepovom naređenju, njegov zamjenik Miro Bajramović naredio je pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Mihajla Zeca zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom privođenja, oko 23.00 časa, Siniša Rimac ubio je Mihajla Zeca ispred njegove kuće u zagrebačkom naselju Trešnjevka, navodno, u pokušaju bjekstva.

Nakon što je likvidiran Mihajlo, Munib Suljić se vratio u kuću odakle je izveo Mihajlovu ženu Mariju i njihovu kćer Aleksandru, dok su se preostalo dvoje djece porodice Zec Gordana i Dušan sakrili u kući i tako preživjeli.

Suljić je Mariju i Aleksandru prvo odveo u hotel “Panorama”, a odatle na zagrebačko brdo Sljeme gdje ih je pobio iz vatrenog oružja i zatim naredio ostalim pripadnicima jedinice da njihove leševe bace u jamu za smeće i zatrpaju.

Leševe porodice Zec pronašao je nekoliko dana nakon likvidacije Marijin brat, Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske.

Ubrzo potom uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva.

Svi uhapšeni oslobođeni su “u nedostatku dokaza”, jer je na suđenju utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata kojeg su po zakonu za tako teško djelo morali imati.

Tomislav Merčep osuđen je u maju 2016. godine na pet i po godina zatvora jer kao komandant rezervne jedinice MUP-a Hrvatske stacionirane u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, gdje su se nalazili zloglasni logori za Srbe, “nije spriječio podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno”.

Među ubijenima za koje je Merčep osuđen navedena su i imena Mihajla, Marije i Aleksandre Zec.

Vrhovni sud je 2017. godine povećao Merčepu kaznu za još šest mjeseci zatvora, ali ga je već tri godine kasnije, u martu 2020, pustio na slobodu zbog ranije krivične neosuđivanosti, potpunog pridržavanja kućnog reda, zdravstvenog stanja i zato što je dotadašnjim izdržavanjem kazne “u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja”.

Iz “Veritasa” ističu da je Merčep kaznu povremeno “izdržavao” u elitnoj hrvatskoj banji u blizini Zagreba – Krapinskim toplicama.

U novembru 2020. godine mediji u regionu objavili su da je umro ratni zločinac Tomoslav Merčep u 69. godini, podsjećajući da je bio kandidat na predsjedničkim izborima 2000. godine, a 2015. godine i VIP gost na inauguraciji hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović.

Osim likvidacije četvoročlane porodice Kozbašić u Petrinji u novembru 1991. godine, četvoročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992, četvoročlane porodice Radosavljević u Daruvaru u februaru 1992. godine, četvoročlane porodice Olujić u Cerni kod Županje u februaru 1992. i ubistvo porodice Zec spada u najmonstruoznije likvidacije porodica u ratu devedesetih zbog njihove etničke pripadnosti, ističu iz “Veritasa”.

Supružnici u ovim porodicama bili su mješovitog srpsko-hrvatskog sastava, osim porodice Radosavljević u kojoj su oba supružnika bili Srbi, dodaje su u saopštenju.

SRNA

Region

Osmani: Raspisaćemo vanredne izbore ako se s tim složi 20 odsto birača

Foto: Twitter / Printscreen

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je kazala da vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova i Metohije mogu da se raspišu, ali da je neophodno da 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je stava da je to najdemokratskiji način da se raspišu izbori.

“Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana”, rekla je ona za “Reuters”.

U opštinama na sjeveru Kosova, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove gradonačelnike dovedene od strane samoproglašenog Kosova.

Uprkos tome, vlasti samoproglašenog Kosova su preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama. Jedino je u Sjevernoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u njoj nije bilo protesta.

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je navela da bi smjena aktuelnih gradonačelnika putem peticije bila “kao referendum”, koji bi otvorio put za novi izborni proces. Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci.

Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora samoproglašeno Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati, prenosi “Klix”.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Region

DJEČAK (14) PRIJAVIO LAŽNU BOMBU: Protiv tinejdžera će biti podnesena krivična prijava za izazivanje panike

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Кragujevcu, brzom i efikasnom akcijom, identifikovali su četrnaestogodišnjaka koji se sumnjiči da je danas, u popodnevnim satima, sa mobilnog telefona pozvao autobusku stanicu u Кragujevcu i prijavio da je na njoj i u gradskim autobusima postavljena eksplozivna naprava.

Policija je dovela osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda i protiv njega će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Кragujevcu, biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Policija je kod osumnjičenog pronašla mobilni telefon sa kojeg je upućen poziv, prenosi Blic.

 

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Aktuleno