Connect with us

Društvo

Vještačka inteligencija polako ulazi u svakodnevne poslove

Izvršni direktor Kursera, provajdera za online učenja, Džef Mađonkalda rekao je da je, kada je prvi put isprobao ČetGPT, bio “zapanjen”. Sada je to dio njegove svakodnevne rutine.

On novi moćni AI četbot alat koristi za slanje e-pošte, izradu govora “prijateljskim, optimističnim, autoritativnim tonom s miješanom kadencom”. On ga čak koristi da pomogne u odlučivanju velikih strateških pitanja kao što je “Kako bi kompanija trebala pristupiti uključivanju alata umjetne inteligencije kao što je ČetGPT u svoju platformu”.

– Koristim ga kao pomoćnika u pisanju i kao misaonog partnera – rekao je Mađonkalda za Si-En-En.

Mađonkalda je jedan od mnogih poslovnih lidera, političara i akademika koji su se ove sedmice okupili u Davosu u Švicarskoj na Svjetskom ekonomskom forumu. Na dnevnom redu je niz hitnih pitanja koja opterećuju globalnu ekonomiju, od energetske krize do rata u Ukrajini i promjena u trgovini, ipak tema kojima mnogima privlači najviše pažnje je ČetGPT.

Alat, koji je kompanija za istraživanje umjetne inteligencije OpenAI stavila na raspolaganje široj javnosti krajem prošle godine, izazvao je polemike o tome kako “generativne AI” usluge koje mogu pretvoriti upite u originalne eseje, priče, pjesme i slike nakon što pristupe ogromnim onlajn skupovima podataka mogu radikalno promijeniti način na koji živimo i radimo.

Neki tvrde da će to ostaviti bez posla umjetnike, učitelje, programere i pisce pa i novinare. Drugi su optimističniji, pretpostavljajući da će to omogućiti zaposlenima da se bolje bave svojim obavezama ili da se fokusiraju na zadatke višeg nivoa.

Kristijan Lang, izvršni direktor digitalnog lanca snabdijevanja Trejdšift, rekao je da je bio oduševljen mogućnostima koje je prikazao ČettGPT, čak i nakon što je godinama bio izložen informacijama u Silicijumskoj dolini.

On je također koristio platformu za pisanje e-mejlova i tvrdi da niko nije primijetio razliku. Čak joj je dao da obavlja neke računovodstvene poslove, uslugu za koju Trejdešift trenutno zapošljava skupu firmu za profesionalne usluge.

Do danas je ČetGPT uglavnom tretiran kao razonoda i predznak onoga što dolazi. Oslanja se na OpenAI-jev GPT-3.5 jezički model, koji je već zastario; naprednija GPT-4 verzija je u izradi i mogla bi biti objavljena ove godine.

Kritičari, kojih ima mnogo, ističu da griješi, bolno je neutralan i pokazuje očigledan nedostatak ljudske empatije. Jedna tehnološka novinska publikacija, na primjer, bila je prisiljena objaviti nekoliko značajnih ispravaka za članak koji je napisao ChatGPT. A javne škole u Njujorku zabranile su učenicima i nastavnicima da ga koriste.

Ipak, softver, ili slični programi konkurenata, uskoro bi mogli osvojiti poslovni svijet.

Majkrosoft, investitor u OpenAI, objavio je ove sedmice da su alati kompanij, uključujući GPT-3.5, pomoćnik za programiranje Kodeks i generator slika DALL-E 2 sada uopšteno dostupni poslovnim klijentima u paketu pod nazivom Azure OpenAI Service. ČetGPT će uskoro biti dodan.

– Vidim da ove tehnologije djeluju kao kopilot, pomažući ljudima da učine više sa manje – rekao je izvršni direktor Majkrosofta Saja Nadela publici u Davosu.

Mađonkalda ima slično mišljenje. Želi integrisati generativnu umjetnu inteligenciju u ponudu Kursera ove godine, videći priliku da učenje učini interaktivnijim za učenike koji nemaju pristup ličnoj nastavi u učionici ili jedan na jedan sa stručnjacima iz predmeta.

On priznaje da izazove kao što su sprečavanje varanja i osiguravanje tačnosti treba riješiti. Zabrinut je da sve veća upotreba generativne AI možda neće biti u potpunosti dobra za društvo, ljudi mogu postati manje agilni mislioci.

– Svako ko ovo ne koristi uskoro će biti u teškom položaju. Kao, uskoro. Kao, vrlo brzo – rekao je Mađonkalda.

“Samo razmišljam o svojim kognitivnim sposobnostima s ovim alatom. U odnosu na ranije, mnogo je veći, a moja efikasnost i produktivnost su mnogo veće”, prenosi CNN.

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno