Connect with us

Region

Zakazan početak suđenja hrvatskim pilotima u Srbiji

Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju pravosuđu Srbije i tvrdi da je riječ o provokaciji i politički montiranoj optužnici.

Početak suđenja četvorici oficira hrvatske ratne avijacije, optuženih u Srbiji za zločine počinjene u akciji “Oluja” u augustu 1995. godine, zakazan je za 26. decembar, izjavio je advokat jednog od optuženih Aleksandar Olenik.

Posebni odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donio je tu odluku poslije pripremnog ročišta.

Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju pravosuđu Srbije, a najviši hrvatski dužnosnici više puta su ponovili ocjenu da je riječ o provokaciji i politički montiranoj optužnici, te da će Hrvatska učiniti sve da zaštiti pilote, prenosi Hina.

Hrvatski oficiri nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, a da li će im se suditi u odsustvu, odlučiće krivično vanpretresno vijeće tog suda do termina predviđenog za početak suđenja, rekao je agenciji Tanjug Olenik. Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost.

Punomoćnik oštećenih Dušan Bratić rekao je Tanjugu da je na današnjem pripremnom ročištu sud postupio po odredbama Ženevske konvencije koja propisuje da su sve države potpisnice dužne suditi počiniocima teških krivičnih djela protiv međunarodnog humanitarnog prava.

Bratić je rekao da je Srbija pokazala da ima svoje tužitelaštvo i svoj sud te da u tim ustanovama postoje ljudi koji imaju moralni integritet, jer su se odvažili postupati po zakonu i suditi bez obzira na strahovite pritiske Hrvatske, navodi Tanjug.

Na pripremnom ročištu pročitana je optužnica i predloženi su dokazi.

Optužba za ratni zločin
Optužnica je potvrđena protiv četvorice pripadnika hrvatske ratne avijacije: Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64).

Oni se terete za ratni zločini protiv civilnog stanovništva po komandnoj odgovornosti jer su, po navodima optužnice, naredili vazdušne napade na civilno stanovništvo, a posljedice su smrtno stradanje i ranjavanje više civila koji su napuštali teritoriju Hrvatske, piše Hina.

Poslije tih napada dosad je identifikovano 13 žrtava, od kojih je četvero djece, a ranjene su 24 osobe.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

U obrazloženju optužnice navodi se da protok vremena daje “dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih”.

Proces četvorice hrvatskih pilota optuženih za napad na civile 1995. za Hrvatsku je “nepostojeći proces” i “farsa”, a budu li osuđeni “za njih ta presuda ne postoji”, poručio je ranije premijer Andrej Plenković.

Region

Osmani: Raspisaćemo vanredne izbore ako se s tim složi 20 odsto birača

Foto: Twitter / Printscreen

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je kazala da vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova i Metohije mogu da se raspišu, ali da je neophodno da 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je stava da je to najdemokratskiji način da se raspišu izbori.

“Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana”, rekla je ona za “Reuters”.

U opštinama na sjeveru Kosova, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove gradonačelnike dovedene od strane samoproglašenog Kosova.

Uprkos tome, vlasti samoproglašenog Kosova su preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama. Jedino je u Sjevernoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u njoj nije bilo protesta.

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je navela da bi smjena aktuelnih gradonačelnika putem peticije bila “kao referendum”, koji bi otvorio put za novi izborni proces. Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci.

Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora samoproglašeno Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati, prenosi “Klix”.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Region

DJEČAK (14) PRIJAVIO LAŽNU BOMBU: Protiv tinejdžera će biti podnesena krivična prijava za izazivanje panike

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Кragujevcu, brzom i efikasnom akcijom, identifikovali su četrnaestogodišnjaka koji se sumnjiči da je danas, u popodnevnim satima, sa mobilnog telefona pozvao autobusku stanicu u Кragujevcu i prijavio da je na njoj i u gradskim autobusima postavljena eksplozivna naprava.

Policija je dovela osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda i protiv njega će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Кragujevcu, biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Policija je kod osumnjičenog pronašla mobilni telefon sa kojeg je upućen poziv, prenosi Blic.

 

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Aktuleno